Debat

Margrete Auken til Pernille Weiss: Vi skal ikke drive jagt i strengt beskyttede områder

Naturen har brug for fred – ikke motorbådsjagt og larmende geværsalver, skriver Margrete Auken (SF).

Selv en jæger kan nyde naturen uden gevær over skulderen, skriver Margrete Auken(SF).
Selv en jæger kan nyde naturen uden gevær over skulderen, skriver Margrete Auken(SF).Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Margrete Auken
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tirsdag kunne man i Altinget se det konservative parlamentsmedlem Pernille Weiss (K) føre sig frem som jægernes og lystfiskernes redningsmand i kampen mod den store stygge naturbeskyttelse.

Konteksten var afstemningen om Europa-Parlamentets forhandlingsposition til EU’s nye biodiversitetsstrategi, og der blev fisket ivrigt efter jægeres og fiskeres gunst.

I interviewet harcelerer Weiss over en formulering fra EU-Kommissionens udkast til en vejledning, hvor ti procent af Europas areal skal gøres strengt beskyttet.

Her er jagt og fiskeri nævnt som eksempler på menneskelige aktiviteter, der ikke er forenelige med streng beskyttelse. Med god grund.

Begrænset lystfiskeri vil nok være muligt sine steder uden at skade naturen, men jagt er under alle omstændigheder skræmmende støj. Det har hun åbenbart ikke opdaget, når hun hævder at jagt ikke forstyrrer. 

Derfor stillede Pernille Weiss, sammen med 74 af sine kollegaer fra Parlamentets konservative gruppe, et ændringsforslag til rapporten, der slår fast, at fritidsjagt og -fiskeri både skal tillades og støttes i strengt beskyttede områder "på en kontrolleret måde".

Undskyld, kan man kontrollere sig ud af støj fra skud? Ændringsforslaget blev stemt ned, men fik opbakning fra de danske EU-parlamentarikere fra Venstre og DF. 

Pernille Weiss skulle i stedet for sin kiksede oplæsning af de slidte floskler fra danske jæger- og lystfiskere lytte til de mange naturelskere

Margrete Auken(SF)
MEP'er

Plads til urørt natur

Jeg bliver simpelthen nødt til at slå det helt fast: Vi skal ikke drive jagt i strengt beskyttede områder, ud over hvad der måtte være nødvendigt som (offentlig) bestandspleje. Og det er på høje tid, at vi får forbudt den forfærdelige motorbådsjagt, der i dag hærger også beskyttede naturområder.

Det skræmmer fuglene væk og forstyrrer de mange andre arter, der har brug for at have fred. Naturen skal sættes først. Det betyder ikke, at vi ikke indimellem opdager direkte gevinster for naturen ved menneskelig aktivitet.

Som for eksempel kystnære møller hvis fæste skaber kunstige rev og dermed masser af liv i havet og mad til fugle og marsvin, der har en fest ved møllerne. Det vidste vi ikke for bare få år siden.

Men under alle omstændigheder skal naturen først, og det er vel ikke for meget at give den forrang på ti procent af Danmarks areal?

Mennesker kan jo sagtens færdes der. Selv en jæger kan nyde naturen uden gevær over skulderen. Og der vil stadig være plads til masser af aktiviteter også i de 20 procent, der "kun" skal have status af beskyttelse.

Naturen i Europa trænger hårdt til at få fred. Det gælder ikke mindst i Danmark, der er EU-klassens nummer sjok, når det kommer til vild natur.

Pernille Weiss skulle i stedet for sin kiksede oplæsning af de slidte floskler fra den del af danske jæger- og lystfiskere, der altid sætter deres egen hobby først, lytte til de mange naturelskere, hvoriblandt en del jægere og fiskere, der er ulykkelige over naturens tilstand og hilser alle grønne beskyttelsestiltag velkommen. 

Enhver indsats skal selvsagt være fagligt begrundet, og der vil i øvrigt altid være plads også til hensynsfuld jagt og fiskeri i langt det meste af landet. Men nu har naturen har brug for fred, plads og gode muligheder for at komme sig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00