Marie Bjerre kan ende som statsminister
Man siger, der ikke findes små ministerier, kun små ministre. Bjerre har alle forudsætninger for at blive en stor minister, skriver tidligere Venstre-rådgiver Morten Reimar.
Morten Reimar
Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og RadikaleI starten af seneste valgkamp overhørte jeg to voksne mennesker tale sammen i toget. Den ene spurgte den anden "har du hørt, at Lars Løkke har stiftet sit eget parti?"
Episoden er rigtig god at huske på, når man som politisk kommunikatør – eller kommunikatør i enhver genre – mister jordforbindelsen. Når man tror, at nu har hele verden hørt det, man siger. Når man oplever, at alle taler om samme emne, og de samme ord er på alles læber.
For eksempel virkede det for en med daglig gang på Christiansborg som om, at samtalen i månedsvis - hvis ikke i et helt år - havde drejet sig om Lars Løkkes nye parti, Moderaterne. Først, om han ville stifte et nyt parti, så hvornår han ville stifte nyt parti, så hvad det var for et parti, og så hvordan det gik hans nye parti.
Lars Løkke stjal mediebilledet, når det passede ham, med uovertruffen sans for timing. Han fik nyheden om hans nye parti til at fylde igen og igen og igen for makismal eksponering. Moderaterne var virkelig talk of the town. Og alligevel var der altså to i et tog, der ikke havde hørt noget om det, før valgkampen var i fuld gang.
Jo, eksemplet er ekstremt, men det er til at forstå: Man bliver nemt omsluttet af en boble. Især på Christiansborg og omegn, hvor en sag kan fylde alt, uden at gøre særligt væsen af sig udenfor. Det samme kan også gælde for personer. Politikere, der på Christiansborg er kæmpestjerner, kan være fremmed ansigter for andre.
For nyligt har Epinion lavet en undersøgelse af netop dette. Altså, hvem der er de mest kendte og ukendte toppolitikere, i dette tilfælde forstået som ministre og partiledere. I toppen af listen findes Mette Frederiksen (S), Lars Løkke (M) og Inger Støjberg (DD), som kun én procent af adspurgte ikke kendte.
I bunden findes transportminister Thomas Danielsen (V). På en delt næstsidsteplads var kirkeminister Louise Schack Elholm (V) og ældreminister Mette Kierkgaard (M), og så kom ligestillings- og digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).
Bjerres placering som den fjerdemindst kendte toppolitiker er nok kommet bag på en del Christiansborg-interesserede, for hun er et politisk stjerneskud. Alligevel aner 62 procent af danskerne ikke, hvem hun er.
Bjerres placering som den fjerdemindst kendte toppolitiker er nok kommet bag på en del Christiansborg-interesserede, for hun er et politisk stjerneskud.
Morten Reimar
Tidligere V-rådgiver
Hvem er hun så? Jo, hun blev valgt ind første gang så sent som i 2019 og er altså på bare tre år kravlet op fra at være SU-ordfører til at være minister.
En del af årsagen til hendes hurtige opstegen i graderne skal naturligvis findes i, at Venstre har tabt rigtigt mange profiler de seneste år, og det har gjort det muligt for hende, men også Thomas Danielsen, Morten Dahlin og Linea Søgaard-Lidell, at springe et par år som back-benchers over.
Med det sagt, skal det ikke underkendes, at Bjerre bestemt ikke er kommet sovende til noget som helst. Hun har ry for at være en hårdtarbejdende parlamentariker med en nidkær grundighed. Hun har karisma og en likeability, du ikke kan træne dig til.
Og så har hun noget andet med sig:
Hun er i jyde i et parti, hvor det har en selvstændig værdi. Samtidigt er hun uddannet jurist på Københavns Universitet med en overbygning på Berkeley i Californien. Hun bor i Aalborg og har to små døtre, hun stolt deler billeder af på Instagram, mens hun med den anden hånd skriver debatindlæg om den dårlige infrastruktur i Nordjylland. Det er en stærk kombination i et parti, der igen og igen knækker på midten.
Alle Ellemanns fortræffeligheder til trods (mere om dem en anden god gang), så skal han igen og igen stikke i gummistøvlerne for at besøge den ene svinestald efter den anden og sværge med hånden på en trykfrisk Skjern-Tarm Ugeblad, at han ikke er så bysmart, det gør noget, selvom han er født med den defekt at være fra Rungsted. Omvendt er der næppe ret mange fra by-Venstre, der ser det store lys i Søren Gade.
Det problem er Marie Bjerre foruden. Hun appellerer til begge lejre. Hun er jysk, men by-jysk. Hun er ung og moderne, men uimodstrideligt Venstre-politiker ind til benet. Desuden er hun kvinde i et parti, der har eksisteret i 113 år uden en kvindelig formand. Mange er begyndt at kigge på Bjerre som den, der skal ændre på det. Måske ikke næste gang, der skal en ny formand til, men en skønne dag. Og skulle det ske, ja så er næste skridt derfra altså at gå efter statsministerposten. Den tid, den kamp.
Ikke så underligt er hun her og der i analyser og medier for politiske nørder. Senest har hun været på forsiden af Altinget Magasin, det bedste insider-magasin, der ligger på nogle af de fineste receptions-sofaborde hos Københavns bureauer. Nu gælder det altså om at kravle op ad Epinions liste.
Til at hjælpe sig med det, har hun som særlig rådgiver ansat Simon Schelde, en ligeså ambitiøs og om muligt endnu yngre politisk go-getter. Han er søn af europaparlamentariker Asger Christensen (V), som han blandt andet har lavet forbilledligt some-arbejde for, der blev nærstuderet på Venstres Christiansborg sekretariat: Hvordan kunne han få så mange likes på en MEP’ers facebookopslag om EU?
Det vil sige, at opskriften på den perfekte storm indtil videre indeholder et politisk talent med den rigtige baggrund og karisma + en særlig rådgiver, der har fokus på kommunikation. Det, der til gengæld mangler, er en sag.
Det vil sige, at opskriften på den perfekte storm indtil videre indeholder et politisk talent med den rigtige baggrund og karisma + en særlig rådgiver, der har fokus på kommunikation. Det, der til gengæld mangler, er en sag.
Morten Reimar
Tidligere V-rådgiver
Et eller andet prestigeprojekt, der kan slå Bjerres navn fast i den offentlige konsensus. Så hun ikke risikerer at bruge de næste år på at skulle snakke 5G-master og igen og igen gentage Venstres linjer på, hvorfor de er imod kvindekvoter til Dansk Industris medlemsblad. Og det kommer der simpelthen ikke en stemmesluger ud af.
Man siger, der ikke findes små ministerier, kun små ministre. Og Bjerre har alle forudsætninger for at blive en stor minister. Derfor skal hun ikke stille sig tilfreds med at være en driftsminister, der bare holder gryden kogende. Hun skal se det som en mulighed for at markere sig fra et udgangspunkt, de færreste forventer ret meget af.
Det rigtige projekt skal være muligheden for at præsentere hende for de 62 procent af danskerne, der ikke kender hende. Og det er en fed mulighed, for det er ikke alle toppolitikere forundt at give så mange mennesker et tilrettelagt førstehåndsindtryk. Hvis hun ikke giver det førstehåndsindtryk, hun vil, er der nogen, der gør det for hende.
Maries Bjerres første ministerpost er ikke hendes top. Hun er kun lige begyndt.