Marie Bjerre: Man skal kunne klage, hvis kunstig intelligens behandler en uretfærdigt

EU er på vej med ”verdens første regler” om brugen af kunstig intelligens. Altinget har spurgt digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V), hvad hun tager med i forhandlingslokalet under de sidste forhandlinger. “Det er helt vitalt, at der er god klageadgang,” siger hun.

Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V).
Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V).Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Line Høvik Søby

Hvis du oplever, at du er blevet diskrimineret af kunstig intelligens, skal du have nem adgang til at klage over det, mener digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V). 

Netop klageadgangen i sager om kunstig intelligens står øverst på dagsordenen, når Marie Bjerre skal forhandle den nye EU-lov om kunstig intelligens med Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen.

Det er svært for et lille land som Danmark at stå imod overfor de helt store spillere på det her marked.

Marie Bjerre
Digitaliserings- og ligestillingsminister

“Det er helt vitalt, at der er god klageadgang – og effektiv håndhævelse. Det er noget, jeg tager med til forhandlingerne,” siger hun. 

Borgere skal eksempelvis kunne klage, hvis de føler sig diskrimineret i en ansættelsesproces, hvor en virksomhed har brugt kunstig intelligens til at sortere i ansøgninger. 

En klage kunne også være, hvis en person bliver offer for såkaldte deepfakes. Det er billeder eller videoer, hvor en persons ansigt bliver klippet ind og fremstillet i en situation, personen aldrig har været i. 

Muligheden for at klage over brugen af kunstig intelligens bør ske med fælles europæisk front, siger Marie Bjerre, da “det er svært for et lille land som Danmark at stå imod overfor de helt store spillere på det her marked.” 

Den kommende EU-lov inddeler kunstig intelligens risikokategorier, alt efter hvor voldsomme konsekvenser, teknologierne kan have for mennesker.  

Loven vil også indføre et en slags mærkat, man vil se på sin skærm, når en man er i kontakt med kunstig intelligens – hvad enten det er autogenererede billeder eller chatbots, når man shopper på nettet. 









0:000:00