Martin Henriksen: Messerschmidt lyver om Meld og Feld

Der var ingen Meld-konference på DF's sommergruppemøde i 2015. Det fortæller Martin Henriksen, tidligere MF for DF, der for første gang indvier offentligheden i sin version af Meld og Feld-sagen. Dermed lægger han sig på linje med Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl.

Martin Henriksen er aktuel med bogen 'Hold til højre - sådan kommer højrefløjen igen'. Altinget har talt med ham om bogen, hvor han også fortæller om sit forhold til Morten Messerschmidt, kampen om formandsposten i DF og om Meld og Feld-sagen. 
Martin Henriksen er aktuel med bogen 'Hold til højre - sådan kommer højrefløjen igen'. Altinget har talt med ham om bogen, hvor han også fortæller om sit forhold til Morten Messerschmidt, kampen om formandsposten i DF og om Meld og Feld-sagen.  Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Faretruende dårlige meningsmålinger i nærheden af spærregrænsen er ikke det eneste problem, DF's nye formand, Morten Messerschmidt, slås med. 

Til november går retssagen i gang igen, hvor Messerschmidt står anklaget for dokumentfalsk og for uretmæssigt at have fået EU-midler til en ikke-eksisterende EU-konference på DF's sommergruppemøde i 2015. En sag, der meget vel kan koste ham formandsposten, hvis han igen bliver dømt skyldig og straffes med fængsel.

Det med, at man siger, at det er en konference, og at det var i Meld og Feld-regi - det var der ikke. Hvis der var, havde jeg bare sagt det.

Martin Henriksen, forhenværende MF for DF

Nu melder hans gamle partikollega og rival til formandsposten, Martin Henriksen, som selv deltog i sommergruppemødet i 2015, sig i koret af tidligere DF-medlemmer, ikke mindst Peter Skaarup, der afviser, at der var en særskilt EU-konference. 

”Det med, at man siger, at det er en konference, og at det var i Meld og Feld-regi - det var der ikke. Hvis der var, havde jeg bare sagt det,” siger Martin Henriksen i interview til Altinget i forbindelse med udgivelsen af hans nye bog, 'Hold til højre - sådan kommer højrefløjen igen'.

Han kommer nu med sin forklaring på, hvad der foregik og ikke foregik på DF's sommergruppemøde i 2015 – også fordi Messerschmidt offentligt har overvejet at indkalde Henriksen som vidne til den kommende retssag.

Direkte adspurgt, om Messerschmidt ”lyver”, når han siger, at der var en Meld og Feld-konference, svarer Henriksen:

”Ja, for det var der jo ikke.”

Altinget har forelagt Morten Messerschmidt Martin Henriksens anklage, men han har ikke ønske at udtale sig om den til denne artikel.

Jeg har forsøgt at hjælpe Messerschmidt

Sagen om Morten Messerschmidts og DF's misbrug af EU-midler fra Meld-fonden begyndte allerede at versere i 2015, men først i april 2021 blev Messerschmidt direkte tiltalt efter Straffelovens § 289a, der både handler om uretmæssig brug af tilskud fra EU og manglende opfyldelse af oplysningspligt for ”med forsæt til at opnå uberettiget udbetaling til sig eller andre”.

En enig byret i Lyngby idømte Messerschmidt seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk fire måneder senere, 13. august 2021. En dom, der i december 2021 blev ophævet i Østre Landsret, fordi retten vurderede, at dommer Søren Holm Seerup, der var retsformand i Byretten, var inhabil, blandt andet på baggrund af et like af et opslag om sagen fra Søren Pind på Facebook.

Da Messerschmidt blev dømt i Byretten, lagde den med egne ord vægt på, at ”Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, der var mødeleder på sommergruppemødet, har sagt, at der ikke var en EU-konference”.

Det er nu samme linje, som Henriksen slår ind på, når han anklager Messerschmidt for at lyve.

Der var ikke sat tid af på sommergruppemødet, hvor det var Messerschmidt, der talte om EU?

”Der har sikkert været et program på dagen om EU. Det er der jo altid på DF’s sommergruppemøder. Men der var ingen særskilt Meld-konference.”

Hvorfor siger du det først nu – sagen har jo kørt i årevis?

”Der var andre, der tog sig af det udadtil. Jeg arbejdede for, at DF kom helskindet igennem, og har også været med til at beslutte, at vi skulle afsætte penge, hvis EU kom og afkrævede penge i tilbagebetaling. Alle de ting har jeg gjort for at hjælpe partiet og indirekte for at hjælpe Messerschmidt.”

Det er politiske afvejninger. Det, du siger nu, betyder det ikke, at der har været en periode, hvor du har vidst, at det, Messerschmidt sagde om Meld og Feld, og det, DF sagde om sagen, ikke passede, og at du ikke har sagt noget?

”Ja, det har der jo været. Det er klart. Men der tog jeg et hensyn til partiet og min daværende partikollega Messerschmidt. Derfor er det uforståeligt for mig, hvorfor han vil indkalde mig som vidne.” 

Du og Messerschmidt var rivaler i kampen om formandsposten i DF, og I blev vel også en slags fjender – der vil være dem, der siger, at du bare anklager ham for at lyve nu for at hævne dig?

”Det må man tro, hvis man vil. Hvis jeg skal vidne i retssag, så vil jeg sige det, som jeg husker det, og det er, at der ikke var nogen Meld-konference. Ligesom alle de andre vidner sagde,” slutter Henriksen.

 

Den nye retssag skal igen køre i Lyngby Byret, og den er programsat fra 16. november frem til 19. december.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (løsgænger), Stevns Kommune, fhv. MF (DF)
HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)