Messerschmidt skrotter 20 år gammel DF-drøm: "Den linje førte til, at Nye Borgerlige opstod"

"Der er jo sket ganske meget i dansk politik, siden Pia Kjærsgaard var formand," siger formand Morten Messerschmidt, der forud for weekendens årsmøde endegyldigt begraver idéen om, at Dansk Folkeparti skal være et nyt midterparti. 

Så sent som i 2017 omtalte Pia Kjærsgaard Dansk Folkeparti som "et nyt lilla midterparti". Den kurs lægger Morten Messerschmidt nu i graven.
Så sent som i 2017 omtalte Pia Kjærsgaard Dansk Folkeparti som "et nyt lilla midterparti". Den kurs lægger Morten Messerschmidt nu i graven.
Erik Holstein

Man har lagt mere mærke til Dansk Folkeparti på det sidste.

Partiet førte en yderst kontant valgkamp til Europa-Parlamentet med trusler om at fyre kommissionsformand Ursula von der Leyen, og umiddelbart efter den grønne trepart trak DF sig ud af klimaaftalen.

Siden fulgte bastante markeringer på udlændingeområdet, hvor det "skal gøres så godt som umuligt at leve et islamisk liv i Danmark", og senest kom hårde angreb på Lars Løkke Rasmussen (M), som DF nu ikke engang vil gøre til fiskeriminister.

Den nye skærpede kurs er baggrunden for det interview, Altinget har sat op med DF-formand Morten Messerschmidt umiddelbart før partiets årsmøde i weekenden.

Vi skal ikke markedsføre os som et midterparti. DF’s DNA er et nationalt borgerligt parti.

Morten Messerschmidt
DF-formand

Hvorfor har du forladt den midterkurs, der blev ført under den tidligere ledelse?   

"Fordi det var den linje, der førte til, at Nye Borgerlige opstod, og der kom et stort tomrum ude til højre. Vi kan godt samarbejde med Socialdemokratiet på de områder, hvor vi er enige – uden at markedsføre os som et midterparti. DF’s DNA er et nationalt borgerligt parti."

"Vi har en række mærkesager, hvor vi skiller os ud fra de andre borgerlige partier. Her kan vi gå sammen med socialdemokraterne og venstrefløjen. Men det der med at sige: 'Du har mit nummer', uanset om det er Mette Frederiksen eller Lars Løkke, der ringer ... Det sår for meget tvivl om, hvilket parti DF er. Derfor har det været vigtigt for mig at slå kursen fast."

Morten Messerschmidt hentyder her til forgængeren Kristian Thulesen Dahl, der i 2018 udtalte, at S-leder Mette Frederiksen "har mit nummer og bare kan ringe efter et valg".

Messerschmidt undgår konsekvent at nævne Thulesen ved navn.

Pia Kjærsgaards strategi

Det var imidlertid ikke kun Kristian Thulesen Dahl, der ønskede, at DF skulle erobre Radikales gamle midterposition.

Læs også

Allerede i år 2000 udtalte daværende DF-formand Pia Kjærsgaard, at hun på længere sigt håbede på "et nært samarbejde med Socialdemokratiet om udlændingepolitikken", og så sent som i 2017 omtalte Pia Kjærsgaard DF som "et nyt lilla midterparti".

Så det er også Pia Kjærsgaards strategi, du gør op med?

"Det må være sådan nogen som dig, der afgør, hvad jeg gør op med. Jeg lægger den her linje, fordi den forekommer rigtig i det nye politiske landskab. Der er jo sket ganske meget i dansk politik, siden Pia Kjærsgaard var formand for partiet," siger Messerschmidt og fortsætter:

"Hvis en sådan strategi betyder, at det er hip som hap, om der kommer en borgerlig eller socialdemokratisk regering, så er jeg imod. Men hvis det betyder, at man vil skubbe Radikale Venstre væk, fordi partiet i 100 år har haft en landsskadelig virksomhed, så er jeg tilhænger af det."

Karakteren Løkke

DF-kritikken af Radikale har været et fast element siden DF's stiftelse, men på det seneste virker det som om, at det gamle fjendskab helt er blevet overskygget af et nyt.

Nu er det Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, der er blevet DF's foretrukne skydeskive.

Lars Løkke Rasmussen er ikke bare Dansk Folkepartis hovedfjende. Han er danskernes hovedfjende, mener Morten Messerschmidt.
Lars Løkke Rasmussen er ikke bare Dansk Folkepartis hovedfjende. Han er danskernes hovedfjende, mener Morten Messerschmidt.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Ser du ligefrem Løkke som den politiske hovedmodstander?

"Ja, det gør jeg. Jeg ser ham som danskernes hovedmodstander."

"Jo mere jeg kigger på karakteren Lars Løkke, des mere undrer det mig, at han fået et renomme som en dygtig politiker. Han har en enorm selvopholdelsesdrift, men jeg har meget svært ved at få øje på, hvad han har gjort godt for Danmark. Hans mission er at gøre noget godt for Lars Løkke."

I har to gange gjort Løkke til statsminister på DF-stemmer. Var det en fejl?

"Naaarh, det tror jeg egentlig ikke. Livet skal jo leves forlæns og forstås baglæns. Men det er på tide at sige, at nok er nok med Lars Løkke Rasmussens opportunisme og vendekåberi, så vi kan hverken gøre ham til statsminister eller fiskeriminister."

DF-formanden lægger ikke skjul på, at det i høj grad er personen Løkke, der byder ham imod.

"I forhold til Radikale er det mere en modsætning til den politiske bevægelse, de står for. Når det gælder Moderaterne, er det karakteren og politikeren Lars Løkke Rasmussen, der er problemet."

Jeg ser Løkke som danskernes hovedmodstander

Morten Messerschmidt
DF-formand

Labilt politisk landskab

Der er imidlertid meget langt til et blåt flertal, hvis både Moderaterne og Radikale skrives ud af ligningen. Selv hvis Venstre "vender hjem", står de blå partier kun til omkring 43 procent af stemmerne.

Det gør det vel helt urealistisk med et blåt flertal efter næste valg?

"Er det det? Faldt Søren Pape ikke syv procentpoint i løbet af få uger i sidste valgkamp?"

"Så kan de blå vel også vinde syv procentpoint i løbet af kort tid. Vi har i løbet af de seneste år fået fire-fem nye partier og set meget store forskydninger på kort tid."

"Jeg vil i hvert fald ikke gå på kompromis med mine synspunkter, fordi nogle meningsmålinger viser et eller andet. Hvis jeg skulle lade mig styre af meningsmålingerne, var jeg endt i en dyb depression for to år siden."

Læs også

Er sandheden ikke, at din vigtigste opgave lige nu er at gøre DF til en magtfaktor igen snarere end at satse på en borgerlig regering på kort sigt?

"Det er der en grad af sandhed i. Et borgerligt flertal er en betingelse for, at vi kan få maksimal indflydelse, men DF’s størrelse betyder også noget. Nu har vi vendt skuden i DF, den seneste Gallup gav os 6,4 procent, men vores potentiale er langt større."

"Det tager tid, men jeg har masser tid. Jeg er 43 år, og jeg er kun lige kommet i gang."

Fejlslagne muslimske stater

Du har drejet partiet mod højre, efter du blev formand. Hvad er strategien bag det?

"Det drejer sig mest om en anden retorik. Tidligere har DF med succes kørt nogle kampagner, hvor det handlede om hygge og rødternede duge. Nu er vi slået ind på en anden stil, og det er nok det, folk oplever som en højredrejning. Men det politiske produkt i Dansk Folkeparti er ikke væsentligt forandret under min ledelse."

Tidligere har DF med succes kørt nogle kampagner, hvor det handlede om hygge og rødternede duge, Nu er vi slået ind på en anden stil.

Morten Messerschmidt
DF-formand

Den hårdtslående retorik så man for nylig et eksempel på, da DF’s nye udlændingeordfører, Mikkel Bjørn, udtalte, at det skal være "så godt som umuligt at leve et islamisk liv i Danmark."

Det er vel en klar skærpelse?

"Arhh, jeg tror, jeg har hørt Søren Krarup og Mogens Camre sige noget lignende."

"De islamiske lande er over en bred kam fejlslagne, så hvorfor skulle man invitere folk til Danmark, der har lyst til at leve på en måde, hvor kvinder er andenrangsborgere, hvor jøder bliver forfulgt, og hvor demokrati er en mangelvare? Jeg er utrolig glad for Mikkel Bjørn og hans utrættelige indsats på indfødsret- og udlændingeområdet."

Konfrontation om klimaloven

Det har ligeledes vakt opsigt, at Morten Messerschmidt trak DF ud af klimaaftalen umiddelbart efter den grønne trepart med den argumentation, at en CO2-afgift ikke måtte koste en eneste arbejdsplads.

Er det ikke en urealistisk præmis?

"Jeg er jo ikke klimaekspert, men der kan du måske godt tale om en politisk ændring. Det var mig selv, der forhandlede klimaloven i 2019, men nu har vi set, at der er rigtig mange skatter og afgifter, der stiger, så den sociale ulighed øges og konkurrenceevnen hæmmes."

Læs også

"Vi går ind for en investeringspolitik, hvor man satser på teknologi snarere end afgifter. Så her har vi skærpet linjen i forhold den mere pragmatiske linje, vi havde tilbage i 2019."

Støtter I stadig målsætningen om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030?

"Nej, ikke ubetinget. Det er helt afgørende, at den sociale ulighed ikke stiger, fordi fødevarepriserne eksploderer, og at der ikke flyttes arbejdspladser ud af Danmark."  

"70 procentsmålet må ses i forbindelse med de hensigtserklæringer, der står i loven. Men det er åbenbart kun DF, der har det synspunkt. Derfor har vi taget konsekvensen og forladt klimaaftalen."

Besøg af Le Pens højre hånd

Forholdet til andre højrenationale partier i Europa er et andet punkt, hvor Dansk Folkeparti har flyttet sig.

Vi ikke gider blive dikteret rundt af en venstreorienteret presse, der måske kan finde en eller anden dårlig historie fra Slovakiet

Morten Messerschmidt
DF-formand

De første mange år afviste DF et samarbejde med nationalistiske partier i andre lande, fordi man ikke ville tages til indtægt for diverse udskejelser. På et tidspunkt blev Sverigedemokraterne en undtagelse, men ellers holdt man fast.  

Men nu kommer Marine Le Pens højre hånd fra Rassemblement National, Jordan Bardella, til landet for at indgå et samarbejde med Dansk Folkeparti, og lørdag er Bardella inviteret til at tale på DF’s årsmøde.

Det er jo et brud med den linje, I havde i starten?

"Ja, nu går vi all in her. Vi havde Nigel Farage (fra britiske UKIP, red.) som taler for ti år siden, men ellers er det fuldstændig rigtigt, at der har været en lidt sky holdning til de andre partier"

Messerschmidt peger på to årsager til kursskiftet:

"For det første har jeg jo selv siddet i Europa-Parlamentet i ti år. Jeg kender Marine Le Pen, Gert Wilders og flere af de andre. Det er folk, der gennem de sidste år har gjort meget for at skille sig af med tossede elementer."

"Tag bare Rassemblement i dag: Det er de unges parti, det er de homoseksuelles parti, det er jødernes parti. Sådan noget ville man nok ikke have sagt om Front National (det tidligere Rassemblement National, ledet af Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, red.) i sin tid."

Læs også

Konglomeratet DR og Politiken

"For det andet er vi nået dertil, at vi ikke gider blive dikteret rundt af en venstreorienteret presse, der måske kan finde en eller anden mærkelig historie fra Slovakiet."

"Konglomeratet af Danmarks Radio og Politiken har været gode til at finde dårlige historier om os og gjort det til et kæmpe tema. Men der ikke flere dårlige historier om vores søsterpartier end om alle mulige andre politiske grupperinger, så det vil vi ikke lade os diktere af mere."

Det lyder som om jeres brandmur mod det yderste højre er blevet lidt løsere i fugerne?

"Der er jo ikke nogen brand. Når der opstår en sag i Tyskland eller Italien, så er det en sag, de løser der."

"Da jeg sad i Europa-Parlamentet, var der en sag om en mand fra Lega Nord, der sagde nogle skøre ting om Breivik. Så undsagde hans nationale parti ham, og vi smed ham ud af gruppen. Så ledelsen i de partier, vi samarbejder med, er fuldstændig ordentlige," siger DF-formanden og tilføjer:

"Det er jo ikke sådan, at vi sidder i gruppe med Gyldent Daggry eller noget i dens stil," siger Messerschmidt med reference til den voldelige, fascistiske bevægelse i Grækenland.

Kan du i en dansk sammenhæng garantere, at I vil være lige så konsekvente til at ekskludere højreekstremister?

"Ja, hundrede procent. Vi er endda mere effektive end under den tidligere ledelse."

Dansk Folkepartis årsmøde holdes lørdag i Næstved.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger), fhv. partiformand, DF
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024