Messerschmidt og Auken slår igennem

MAGTANALYSE: Når danskerne skal bedømme, hvilke EU-parlamentarikere der har mest gennemslagskraft, peger de på Morten Messerschmidt (DF) og Margrete Auken (SF). Det er dog ikke ensbetydende med stor magt i parlamentet.
Morten Messerschmidt (DF) og Margrete Auken (SF) kendetegnes af en enorm retorisk punch, lyder vurdering.
Morten Messerschmidt (DF) og Margrete Auken (SF) kendetegnes af en enorm retorisk punch, lyder vurdering. Foto: Facebook
Mads BangMichael Hjøllund
766 kilometer.

Så langt er der i fugleflugt fra Christiansborg i København til Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Selvom verden bliver stadig mindre, hører man ofte, at de danske europaparlamentarikere føler sig isoleret i den belgiske hovedstad. Afskåret fra de danske mediers interesse.

De parlamentarikere, der trods alt har størst succes med at komme igennem til danskerne med deres budskaber, er Morten Messerschmidt (DF) og Margrete Auken (SF).

Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk. Her er et repræsentativt udvalg af vælgere blevet bedt om at pege på de tre parlamentarikere, de mener, har mest gennemslagskraft (Se hele listen i bunden af artiklen).

Fakta
Altinget | Magt er et digitalt magasin om magten i EU.
Magasinet fokuserer blandt andet på magthierarkierne blandt kommissærer, europaparlamentarikere og EU's embedsmænd.

Læs blandt andet:

Danske kommissærers magt på rutsjetur
Hedder Danmarks næste kommissær Fogh eller Thorning?
Danmarks mest magtfulde parlamentariker
Patentdomstol giver mere EU
Portræt af EU-Kommissionens berygtede generalsekretær
Kronik af Anders Fogh Rasmussen: Stærkt Europa kræver stærkt militær

Hent magasinet her

Messerschmidt tror, at hans placering hos den EU-kritiske EFD-gruppe hjælper ham til at vinde genhør i de danske medier.

"Jeg er oppositionspolitiker. Nogle af de fundamentale ting, som EU er bygget på, er jeg grundlæggende imod. En oppositionspolitiker har måske lettere ved at komme igennem med sine budskaber," siger Morten Messerschmidt.

Hver gang jeg foretager mig noget i Europa-Parlamentet, lægger jeg det på de sociale medier. Samtidig er jeg opsøgende. Hvis journalisterne ikke ringer til mig, så kan jeg godt finde på at ringe til dem.

Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Derudover tilskriver han sin topplacering på gennemslagsbarometret, at han gør en aktiv indsats for at bryde gennem muren mellem Danmark og Bruxelles.

"Hver gang, jeg foretager mig noget i Europa-Parlamentet, lægger jeg det på de sociale medier. Samtidig er jeg opsøgende. Hvis journalisterne ikke ringer til mig, så kan jeg godt finde på at ringe til dem," siger han.

Kendt gennem lang tid
Nummer to på listen over synlige parlamentarikere er SF's Margrete Auken. Hun er eneste dansker i Europa-Parlamentets grønne gruppe, og hendes høje placering skyldes, hvis du spørger hende selv, at hun har været i det politiske liv i mange år.

"Jeg har en meget lang historie i dansk politik og siden i Europa-Parlamentet og kan stadig mærke, at jeg bliver genkendt af mange mennesker," siger hun.

Den høje gennemslagskraft blandt vælgerne betyder ifølge Margrete Auken, at hun har frihed til at dykke ned i sager, som ellers ikke har høj status herhjemme. Hun er selv medlem af det udvalg, der behandler borgerklager. En post, der ikke fylder meget i bevidstheden hos vælgerne herjemme.

"Jeg kan tillade mig at bruge mange kræfter på det udvalg, fordi jeg ikke behøver bruge så meget energi på at blive kendt hjemme i Danmark," siger Margrete Auken.

Ikke meget magt
Den stærke gennemslagskraft blandt vælgerne står dog ikke mål med den magt, de to parlamentarikere øver i Europa-Parlamentet. Det fremgår af vurderingen af Altinget.dks magtpanel, der giver Margrete Auken en niendeplads på listen over magtfulde parlamentarikere. Morten Messerschmidt ligger nummer 11 ud af 13.

Troels Mylenberg, der er chefredaktør på Fyns Amts Avis og politisk kommentator, finder det bemærkelsesværdigt, at de to rutinerede politikere tilsyneladende ikke har formået at få mere ud af deres folkelige mandater.

"Det er noget af en lussing og en dumpekarakter, når to politikere med så solide valg bliver dumpet i at passe deres arbejde af eksperterne," siger Troels Mylenberg.

Til Europa-Parlamentsvalget i 2009 fik Morten Messerschmidt flest personlige stemmer (285.000), mens Margrete Auken opnåede tredjeflest (204.000).

Mange former for magt
Morten Messerschmidt selv giver ikke meget for den placering, han får af magtpanelet.

"Jeg tror hurtigt, at det kommer til at handle om følelser, og der vil jeg mene, at der er ganske lille forskel på, hvor meget magt jeg og mine kollegaer har i Europa-Parlamentet," siger han.

Margrete Auken er heller ikke meget for at anerkende den måde, som magtlisten har placeret parlamentarikerne.

Når hun kigger ned af listen, mener hun at kunne aflæse, at vurderingen afspejler en "gammeldags tænkning" af Europa-Parlamentets magt. Blandt andet derfor er Anne E. Jensen nummer et som en del af budgetudvalget, selvom Margrete Auken mener, at der er andre områder som miljø og forbrugerrettigheder, der vejer lige så tungt.

Desuden er der ifølge Margrete Auken mange andre vigtige egenskaber for parlamentarikerne, som er sværere at aflæse på afstand. Hun peger på evnen til at skabe et godt netværk og til at skabe alliancer på tværs af de politiske grupper.

Optimal indflydelse
Ifølge Altinget.dks politiske kommentator Erik Holstein, så er konklusionen på de to lister, at de populære topscorere, Auken og Messerschmidt, spiller deres kort bedst muligt.

"Morten Messerschmidt og Margrete Auken var allerede før, de kom i Parlamentet, kendetegnet af en enorm retorisk punch. Det våben har de også valgt at satse på i Bruxelles. For Messerschmidts vedkommende er den metode det eneste rigtige, for han repræsenterer et parti, der alligevel ikke vil få indflydelse gennem de traditionelle kanaler i EU," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Magt kan gøres op på mange måder. Man kan sagtens argumentere for, at Messerschmidt med sin konstante kritik af EU får en indirekte indflydelse, der er større end den direkte indflydelse, europaparlamentarikere fra Socialdemokratiet og Venstre opnår."

Anne E. Jensen i magttoppen
I Altinget.dks panelrundspørge til eksperter og iagttagere er Anne E. Jensen (V) ubetinget den danske politiker, som vurderes til at have mest indflydelse. Samtidig kommer hun ind på en 8. plads, når det handler om gennemslagskraft.

Troels Mylenberg mener, at det kan lade sig gøre at kombinere synlighed og indflydelse, men det er sjældent.

"Det kan jo lade sig gøre både at have indflydelse og synlighed. Men det er mere reglen end undtagelsen, at går man indflydelsesvejen i Europa-Parlamentet, så kommer man nemt lidt i glemmebogen herhjemme," konstaterer han.

 

Artiklen er en del af Altinget.dks magtanalyse om magten i EU. Magtmagasinet er gratis og kan hentes her. 

 

Dokumentation

Sådan er der blevet spurgt:

Hvilke tre europaparlamentarikere, mener du, har mest gennemslagskraft i debatten? 

1. Morten Messerschmidt (DF)
2. Margrete Auken (SF)
3. Jens Rohde (V)
4. Dan Jørgensen (S)
5. Morten Løkkegaard (V)
6. Søren Søndergaard (Folkbevægelsen mod EU)
7. Bendt Bendtsen (K)
8. Anne E. Jensen (V)
9. Emilie Turunen (S)
10. Christel Schaldemose (S) 
11. Ole Christensen (S)
12. Anna Rosbach (Løsgænger)
13. Britta Thomsen (S)

Kilde: A & B Analyse har på vegne af Altinget.dk bedt et politisk repræsentativt udsnit af befolkning om at vurdere politikernes gennemslagskraft og pege på tre politikere. Målingen er foretaget i juni. Desuden har Altinget.dks magtpanel bedømt de danske parlamentarikeres indflydelse. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita









0:000:00