Mette Frederiksen åbner dør på klem for et opgør med enstemmighed blandt EU-landene

Inden en middag med EU's rådsformand, Charles Michel, svarede Mette Frederiksen på spørgsmålet, om hvorvidt medlemslandene bør droppe enstemmighed eller ej, når der skal træffes beslutninger. Hendes svar skaber debat på Christiansborg. 

Statsministeren afviser ikke, at det kan være nødvendigt at ændre på måden EU-landene træffer beslutninger på. Den melding falder ikke i god jord hos alle partier i Folketinget. 
Statsministeren afviser ikke, at det kan være nødvendigt at ændre på måden EU-landene træffer beslutninger på. Den melding falder ikke i god jord hos alle partier i Folketinget. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner døren på klem for at ændre på den måde, som EU-landene træffer beslutninger på.

Som det er i dag, skal alle medlemslandene i EU være enige på nogle bestemte områder. Men det kan være tid til et opgør med den regel, erkender hun.

"Der kan godt være områder, hvor vi kan gøre tingene på en anden måde, men det kræver rigtig meget omtanke," siger Mette Frederiksen.

"Der er jo områder, hvor vi har behov for at have enstemmighed og være sikre på, hvad vi gør. Det gælder ikke mindst på forsvarsområdet og andre dele af udenrigspolitikken."

Læs også

Meldingen kom, da statsministeren gik til bords med EU's rådsformand, Charles Michel, og fem andre regeringsledere i EU for at drøfte Unionens fremtid under en middag i Statsministeriet.

Formanden for Det Europæiske Råd er på turne i Europa for at tale om reformer af EU med henblik på at forberede Unionen på den næste store udvidelse og forberede tiden efter næste års EU-valg.

På menuen for møderne står derfor også en diskussion af den måde, som medlemslandene træffer beslutninger på.

DF: Man bliver bare kørt over i to

Spørgsmålet om at skrotte enstemmigheden deler vandene blandt Folketingets partier.

Det vakte allerede opsigt, da udenrigsminister og formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen tidligere på året udtalte, at "det giver god mening at diskutere, om man på en pragmatisk måde kunne begynde at bruge flertalsafgørelser", så man på EU-plan kan føre en "lidt mere effektiv udenrigspolitik".

Man underlægger sig et totalt EU-tog. Man lægger sig på jernbanesporet, og så bliver man bare kørt over i to.

Alex Ahrendtsen (DF)
EU-ordfører

Selvom statsministeren ikke umiddelbart – som Løkke – lægger op til at ændre på vetoretten, når det kommer til udenrigspolitikken, får meldingen kritik fra både Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

"Jeg vil kraftigt advare imod det, fordi Danmark mister indflydelse, hvis man fjerner enstemmighed," lyder det fra Dansk Folkepartis EU-ordfører, Alex Ahrendtsen.

"Man underlægger sig et totalt EU-tog. Man lægger sig på jernbanesporet, og så bliver man bare kørt over i to." 

"Jeg bliver bekymret"

Danmarksdemokraternes europaordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, mener også, at det er problematisk at gå den vej.

"Vi synes, at EU i forvejen har rigtig meget kompetence på rigtig mange områder, som trækker magten væk fra nationalstaterne. Når man begynder at snakke om at lægge mere kompetence til EU, så bliver jeg bekymret," siger han. 

Internt i regeringen erklærer Venstres EU-ordfører, Kim Valentin, sig enig i, at man kan blive nødt til at bruge andre metoder end enstemmighed på nogle områder.

Han understreger dog, at Venstre ikke ønsker at afskaffe vetoretten. I stedet vil partiet afsøge andre måder inden for EU-traktaten, der gør det muligt at lave flertalsafgørelser på bestemte områder.

Læs også

R vil gerne gå "forholdsvist langt"

Radikale Venstre er klar til at gå endnu længere. Partiets EU-ordfører, Christian Friis Bach, ønsker at droppe kravet om enstemmighed – også når det kommer til udenrigs- og sikkerhedspolitik.

"Vi ser gerne, at vi går forholdsvis langt på det område, så vi får et stærkt EU, der kan tale med en stærk stemme i verden. Som også kan agere, selvom der fra enkelte lande skulle være nogle strategiske interesser som står i vejen," siger han.  

Det gælder dog ikke beslutninger, om hvorvidt danske soldater skal sendes ud i verden under EU's faner, understreger den radikale ordfører. 

Christian Friis Bach arbejder for, at en kommende europapolitisk aftale "får nogle meget konkrete formuleringer, så den danske regering aktivt kan arbejde for, at vi kan bruge flertalsafgørelser – også på udenrigspolitikken".

Forhandlingerne, der er i slutfasen, skal føre til en opdatering af Danmarks 15 år gamle europapolitiske grundlag.

Rundt om bordet sidder de tre regeringspartier, Moderaterne, Venstre og Socialdemokratiet, samt Radikale Venstre, Konservative, SF og Liberal Alliance.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00