Mette Frederiksen holder åbningstale og præsenterer lovkatalog tirsdag

Den nye SVM-regering er i næste uge klar med den politiske køreplan for den kommende tid. Tirsdag holder Mette Frederiksen åbningsredegørelse for Folketinget. Torsdag er der marathon-debat.

Før jul fik Danmark en ny regering bestående af Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne. I næste uge præsenter de et katalog over de love, de vil fremlægge i Folketinget.
Før jul fik Danmark en ny regering bestående af Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne. I næste uge præsenter de et katalog over de love, de vil fremlægge i Folketinget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Arbejdet med at lave ny lovgivning i Folketinget har været sat på pause, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev folketingsvalg 5. oktober.

Siden valget har politikerne brugt det meste af tiden på dronningerunder, regeringsforhandlinger, ministeroverdragelser og fordeling af ordførerskaber. Måske har de fleste også fundet tid til at holde lidt juleferie.

Men i næste uge bliver der igen fyret godt og grundigt op under kedlerne på Christiansborg.

På tirsdag fremlægger den nye SVM-regeringen nemlig sit første lovkatalog. I første omgang er der tale om de love, der skal fremsættes på denne side af vinterferien.

Det bekræfter Statsministeriet overfor Altinget.

Finanslov og inflationshjælp

Selvom regeringen har sat den overordnede politiske retning i form af regeringsgrundlaget, er det vigtigt at holde øje med lovkataloget. Det giver nemlig et billede af, hvad regeringen selv opfatter som de vigtigste og mest presserende prioriteter for den kommende tid.

Desuden ventes det, at regeringen med lovkataloget vil genfremsætte en række af de lovforslag, der var under behandling, da Mette Frederiksen trykkede på valgknappen.

Selvom indholdet i lovkataloget endnu er en hemmelighed, står det allerede nu klart, at regeringen i den kommende tid vil fremsætte et reelt finanslovsforslag. Forslaget skal erstatte den midlertidige bevillingslov, der får det offentlige Danmark til at køre rundt.

Fra regeringsgrundlaget ved vi, at der – udover nye midler til "domstole og skattevæsen" – vil være fokus på "sikker drift" i det kommende husholdningsbudget, og derfor er der ikke lagt i kakkelovnen til nye, store prioriteter.

I regeringsgrundlaget står der også, at regeringen vil komme med et forslag til en "ny inflationshjælp" i løbet af januar.

Torsdag fremlade beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) det lovforslag, der skal afskaffe store bededag. Fredag tog indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) sammen med regionerne hul på forhandlinger om en ny akutplan for sygehusene.

Men hvad der ellers har fundet vej ind i regeringens køreplan er fortsat et åbent spørgsmål.

Åbningstale og debat i salen

Udover lovkataloget kan de politiske nørder se frem til en uge, der i det store hele minder om en normal Folketings-åbning.

Tirsdag klokken 13 holder statsminister Mette Frederiksen sin åbningsredegørelse. Torsdag klokken ni er der debat i folketingssalen, hvor partiernes politiske ordførere skal på talerstolen én efter én. Det er ikke sjældent, at klokken nærmer sig midnat, før alle har talt og svaret på spørgsmål fra salen.

Når det hele er overstået, skal statsministeren igen på talerstolen og give sin replik.

Egentlig var det meningen, at der skulle afholdes en såkaldt partilederrunde i salen i den kommende uge. Men fordi der er kommet en ny regering, siden Folketinget åbnede i oktober, blev den idé blev droppet efter aftale mellem Folketingets Præsidium og regeringen.

Du kan følge både åbningstalen- og debatten her på Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00