Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen manede krisebevidstheden frem

Statsministerens nytårstale blev som ventet brugt til at gøde jorden for upopulære beslutninger, men spørgsmålet er, om det lykkedes. Særlig ét afsnit understreger, hvorfor Mette Frederiksen valgte en regering med de blå.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har været vant til suverænt at bestemme indholdet af sin nytårstale. Denne gang skulle hun for første gang tage regeringspartnere i ed.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har været vant til suverænt at bestemme indholdet af sin nytårstale. Denne gang skulle hun for første gang tage regeringspartnere i ed.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det var ikke svært at forudsige, hvordan statsminister Mette Frederiksen (S) ville indlede årets nytårstale. Med en bred regering, der blev dannet med det nationale kompromis om forsvaret som bagtæppe, var det forventeligt, at krigen i Ukraine ville blive nævnt allerede i det første minut.

”Knap havde vi lagt pandemien bag os, før Putin sendte tropper ind i Ukraine. Det er igen krig i Europa,” lød det fra statsministeren, der igen og igen bruger krigen som hovedargument for, at det politiske landskab er omkalfatret. Både nationalt og internationalt.

”Danmark fortsætter sin vedholdende og loyale opbakning til Ukraine. Samtidig må vi forberede os på, at vi også herhjemme står over for væsentligt skærpede trusler,” fortsatte statsministeren.

Mette Frederiksen specificerede ikke, hvilke væsentligt skærpede trusler Danmark står over for. Det var da også tydeligt, at grundtonen i talen frem for alt skulle få krisebevidstheden frem hos danskerne, så det bliver muligt at gennemføre forslag, det ellers ville være politisk harakiri at foreslå.

Således gik afsnittet om sikkerhed direkte over i regeringens stærkt kontroversielle forslag om at afskaffe store bededag:

”Vi skal fremrykke investeringer i vores forsvar og sikkerhed. Så vi 2030 når op på de to procent, der er brug for, og som vi har lovet vores allierede.” 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

”Derfor har regeringen foreslået, at vi afskaffer en helligdag. Jeg fornemmer, at forslaget ikke har opbakning hos alle.”

”Men hånden på hjertet. Vi kan ikke overkomme både krig i Europa, klimakrisen og udfordringerne herhjemme, hvis vi ikke - hver og en – er klar til at yde mere.”

Den sammenkobling vil blive anfægtet både til højre og venstre for regeringen, og det er yderst tvivlsomt, om danske lønmodtagere vil se krigen i Ukraine som en legitim grund til at afskaffe en fridag.









0:000:00