Mette Frederiksen om muslimske friskoler: Jeg synes, det er forkert

De borgerlige brugte Folketingets Spørgetime til en ideologisk boksekamp på uddannelsesområdet. Statsminister Mette Frederiksen benyttede anledningen til at minde om hendes modstand mod muslimske friskoler. Friskolerne tager afstand fra statsministerens udtalelser. 

Andreas Wind

"Jeg synes, det er forkert".

Statsminister Mette Frederiksen (S) lægger ikke skjul på sin modstand mod muslimske friskoler.

I Folketingets Spørgetime tirsdag blev hun udfordret af Jakob Ellemann-Jensen (V) på regeringens politik om fordelingen af gymnasielever. Den anledning benyttede hun til at gentage et gammelt budskab om, at hun er imod muslimske friskoler.

"Jeg synes, det er forkert, hvis vi får en stor gruppe af mennesker, der har rødder i andre lande end Danmark, der af forskellige årsager ender med at have børn på samme skoler, hvor det at have tørklæde på er det mest normale. Fordi det er ikke det mest normale i Danmark," sagde Mette Frederiksen. 

Kommentaren kommer få dage inden, Friskolerne holder deres årlige landsmøde. Og her tager man afstand fra Mette Frederiksens budskab og retorik:

"Jeg mener, det er en grov generalisering, som jeg ikke synes, at nogle mennesker har fortjent at blive udsat for. Hverken du og jeg, eller etniske, sproglige eller kulturelle mindretal. Det er ikke den måde, vi skal tale sammen på," siger Friskolernes formand, Peter Bendix Pedersen til Altinget.

Borgerlig modstand mod fordelingen af gymnasieelever
Både Venstre og Konservative brugte spørgetimen på at kritisere aftalen fra sidste sommer om fordelingen af gymnasieelever. Den er igen aktuel, da Berlingske har kastet sig over nye tal over fordelingen fra næste skoleår.

De to borgelige partier mener, det er et brud på den individuelle frihed, at det er forældrenes indkomst, der afgør den unges gymnasieskæbne. Modsat fastholder Mette Frederiksen, at det er nødvendigt at fordele efter indkomst for at modvirke etnisk opdelte ungdomsuddannelser:

"Så vidt jeg ved, kan man ikke opdele efter etnicitet. Hvad er så løsningen?" spurgte Mette Frederiksen i debat med Konservatives Søren Pape Poulsen. 

Du kan se deres debat her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00