Mette Frederiksen: Ukraine skal med i EU

Statsministeren sender sin utvetydige opbakning til Ukraine som ikke bare kandidatland, men også som medlem af EU.

Placeholder image
Statsminister Mette Frederiksen kan godt se et EU for sig med Ukraine som medlem, selv om landet er både meget stort og meget fattigt. Foto: Rådet for Den Europæiske Union

BRUXELLES: Det er ikke bare symbolik og tomme løfter, når EU’s stats- og regeringschefer torsdag aften forventes at give Ukraine status som kandidatland i EU.

Sådan lyder meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), der understreger, at hun tror på, at Ukraine bliver medlem af EU en dag.

Ukraine er Europas geografisk største og fattigste land. Men det vil EU godt kunne rumme, mener statsministeren.

”Ellers ville de ikke blive tildelt kandidatstatus,” sagde Mette Frederiksen, da hun ankom til Bruxelles til mødet, hvor den historiske beslutning træffes om at gøre det krigshærgede land og nabolandet Moldova til EU-kandidater .

”Når det er sagt, så skal man jo først blive medlem af EU på det tidspunkt, hvor man lever op til alle kriterier. Det kan vi ikke, og det må vi i mine øjne heller ikke, gå på kompromis med. Så status er kandidatland, men nu skal der så efter krigen gå et omfattende reformarbejde i gang, og det skal vi støtte Ukraine i,” understregede statsministeren.

Vil ikke sætte dato på

Hun vil ikke spekulere i, hvornår Ukraine vil være klar til at åbne egentlige optagelsesforhandlinger med EU-landene. Det er en beslutning, som EU-cheferne skal træffe med enstemmighed, og som kan tage lang tid.

For eksempel er det 17 år siden, at Nordmakedonien fik tilkendt kandidatstatus, mens Albanien blev kandidatland i 2014. Ingen af de to lande har påbegyndt forhandlinger.

Statsministeren afviser, at man risikerer at skabe skuffelse og bitterhed i Ukraine, hvis det bliver tydeligt, at kandidatstatus ikke nødvendigvis bliver fulgt op af et medlemskab af EU-klubben inden for nærmeste fremtid.

"Det tror jeg ikke, man gør, hvis man er hudløst ærlig gennem hele processen," siger Mette Frederiksen.

"Der er ingen tvivl om, at det her selvfølgelig også er et signal. Det er et signal til Rusland. Det er et signal til hele det ukrainske folk og ikke mindst dem, som lige nu står ved fronten og kæmper for deres eget liv og for deres eget land, men også for os andre. Og det har Zelenskyj også være meget klar omkring, at det er et signal, han vurderer, at de har behov for at høre på slagmarken," siger statsministeren med henvisning til den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, som har lagt et enormt pres på de europæiske stats- og regeringsledere for at få deres grønne lys til landets kandidatstatus.

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser