Mette Frederiksen vinder frem igen

STATSMINISTERMÅLING: Efter et ordentligt dyk i kølvandet på OK18 lægger Mette Frederiksen nu igen luft til Lars Løkke Rasmussen i kampen om vælgernes gunst. Løkkes opbakning blandt DF-vælgerne er på et lavpunkt.

Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) har flere gange krydset klinger. Det kommer de til igen i onsdagens afslutningsdebat i Folketinget.<br>
Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) har flere gange krydset klinger. Det kommer de til igen i onsdagens afslutningsdebat i Folketinget.
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Erik Holstein

Ingen af de to statsministerkandidater kan være super tilfredse, men S-leder Mette Frederiksen kan i det mindste glæde sig over, at retningen igen er rigtig.

Det er situationen op til onsdagens afslutningsdebat i Folketinget, der samtidig bliver et slags startskud på valgkampen.

En ny Norstat-måling udført for Altinget og Jyllands-Posten viser, at 28 procent af vælgerne nu foretrækker den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, som statsminister. 22 procent peger på Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Ved sidste måling i marts måtte Mette Frederiksen indkassere en dramatisk tilbagegang i vælgernes gunst fra 32 procent til 26 procent. Nedturen kom simultant med et fald i støtten til Socialdemokratiet som følge af partiets stilling under de ophedede offentlige overenskomstforhandlinger.

Nu vinder S-lederen altså terræn igen, men der er stadig langt til de højder, hun var oppe på for godt et år siden, hvor 38 procent havde hende som den foretrukne statsminister.

DF-vælgerne melder pas
Da Lars Løkke Rasmussen samtidig går et enkelt procentpoint tilbage, er forskellen på de to kombattanter nu steget fra 3 til 6 procentpoint. Løkkes tilbagegang kan især ses blandt DF-vælgerne, der næppe har været begejstrede for statsministerens mere EU-positive signaler.

Faktisk er der ifølge Norstat-målingen en anelse flere DF-vælgere, der foretrækker Mette Frederiksen (19 procent) frem for Lars Løkke (18 procent). Forskellen er så lille, at man ikke kan bygge noget som helst på den, men det er interessant, at DF-vælgerne ikke længere foretrækker en siddende Venstre-statsminister frem for en socialdemokrat.

Fremgang i ministermålinger
Ser man på diverse ministermålinger, er statsministeren gradvist gået frem sammenlignet med hans helt håbløse placeringer for et par år siden. I de målinger befinder Løkke sig nu i den øverste tredjedel af ministrene.

Men spørger man direkte til Løkke som statsminister, ligger han stadig og roder på mellem 22 og 24 procent. Det bliver afgørende vigtigt for statsministeren at få det tal højere op, før han skal i direkte duel med Mette Frederiksen om senest et år.

Lars Løkke Rasmussen bliver foretrukket af 71 procent af de vælgere, der stemmer Venstre. Det er ikke en særlig entusiastisk opbakning fra egne rækker. Det ser ikke meget bedre ud for Mette Frederiksen, som 73 procent af de socialdemokratiske vælgere peger på.

Tilsammen har de to statsministerkandidater opbakning fra hver anden dansker. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00