Dan Jørgensens bud på farvel til russisk gas er fugle på taget, siger støttepartier

Ambitionerne om at blive fri af russisk gas og få fjernvarmenettet fuldt udrullet i 2028 er rigtige, men regeringens udkast til en aftale får os ikke i mål, lyder det fra SF og Enhedslisten. Tag jeres forslag med til forhandlingsbordet, svarer Socialdemokratiet.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Det spidser til i forhandlingerne om den første delaftale om Danmark kan mere II, der skal sætte turbo på udrulning af fjernvarme i områder med naturgas. Det skal være med til at skabe uafhængighed af russisk gas.

Regeringen havde håbet på at lukke delaftalen i denne uge for så at gå videre til forhandlinger om flere vindmøller og solceller, men flere partier har ikke været tilfredse med regeringens udspil til en aftale.

Skal fjernvarmeselskaber konvertere mere end 200.000 naturgashuse, løber det op i investeringer på op imod 30 milliarder kroner. Måske mere. Hvis så store investeringer skal realiseres, så kræver det nogle garantier.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

”Der er ikke noget, som jeg har set i forhandlingerne, der gør mig tryg ved, at vi når i mål med at få fjernvarmenettet fuldt udrullet i 2028,” siger SF’s klima- og energiordfører, Signe Munk.

Og hun bakkes op af kollegaen i Enhedslisten.

”Der er for lidt penge og sikkerhed i det nu. Det er farligt, hvis vi laver en aftale, der mest er en masse fugle på taget,” siger Søren Egge Rasmussen, der er Enhedslistens energi- og forsyningsordfører.

Ingen nye penge

Partierne er bekymrede, fordi regeringen i sit udspil ikke har nogle nye penge med til opgaven med at få naturgas skiftet ud med fjernvarme i boligopvarmningen, og samtidig tøver med at indføre en automatisk ja-tak ordning.

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Ja-tak ordningen er tidligere også foreslået af Radikale og betyder, at boliger i et område, der er godkendt til fjernvarme, i udgangspunktet tilsluttes fjernvarme, medmindre der aktivt siges nej.

0:000:00