Om  
Henning Christophersen

Mindeord: Europabevægelsen om Henning Christophersen (77)

Gunnar Hattesen, medlem af forretningsudvalget for Europabevægelsen, har skrevet et mindeord i anledning af forhenværende EU-kommissær, minister og V-formand Henning Christophersens død.

Danmarks store europæer, Henning Christophersen, er død, 77 år.

Henning Christophersen var europæer fra barnsben. Han voksede op på Amager i et københavnsk funktionærhjem. Som 17-årig blev han medlem af Venstres Ungdom. Det, som tiltrak ham hos Venstre i 1950’erne, var partiets Europa-politiske holdninger. Venstre var det første parti, der i 1956 rejste en debat om dansk medlemskab af De Europæiske Fællesskaber.

Han var ret optaget af det, der skete i Europa og i verden. Og han var fra sin pure ungdom en stærk tilhænger af Europas bestræbelser på at blive forenet.

Henning Christophersen blev medlem af Folketinget i 1971, næstformand i Venstre i 1973, og i 1978 blev han partiets politiske leder efter Poul Hartling.

Han blev udenrigsminister i SV-regeringen fra 1978-79 og valgte for alvor at sætte sig ind i det europæiske, og han fik da lyst til at blive kommissær, hvis han skulle få muligheden.

I 1982 fik han en meget central post som finansminister i Firkløverregeringen. Som finansminister var han sammen med den franske finansminister Jacques Delors med til at udvikle de ideer, der senere kom til at indgå i programmet for Det Indre Marked.

I 1984 valgte den runde europæer at forlade dansk politik for at tjene ”den store sag” -Europa.

Han blev kommissær, og han gjorde den danske kommissærpost synlig i det danske landskab.

Han gjorde det til en vane at mødes med ikke bare stats- og udenrigsministeren, men også andre ministre og lederne af de politiske partier for at tale med dem og forklare, hvad der skete. Og han holdt altid god kontakt til Europabevægelsen og Europæisk Ungdom og var taler ved adskillige af bevægelsens møder og konferencer.

Henning Christophersen blev arkitekten bag den økonomiske og monetære union samt Sverige og Finlands optagelse i EU.

I 10 år var han en fremtrædende EU-kommissær. Han blev vicepræsident i EU-kommissionen, hvor han bestred den vigtige post som kommissær for økonomiske og monetære anliggender.

Han bidrog til Det Europæiske Fællesskab med en dansk holdning og skabte respekt for sin person og for Danmark i Bruxelles.

Hans virke som kommissær var båret af stor flid, redelighed, omhu og saglighed i en sådan grad, at han hurtigt vandt og gennem alle årene fastholdt en usædvanlig høj grad af troværdighed og tillid blandt sine kolleger i Bruxelles og i Europa.

Henning Christophersen lod sig aldrig pensionere som engageret europæer. Han var en god europæer, og han er en inspiration for os alle om, at så længe man har gnisten og helbredet, gør man en aktiv indsats for Europa.

Æret være hans minde.

Mindeordet blev først bragt på eubev.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Christophersen

Bestyrelsesformand, Metroselskabet, fhv. næstformand, Europa-Kommissionen, fhv. MF (V), minister og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00