Om  
Ole Espersen
Frank Jensen

Mindeord: Frank Jensen om Ole Espersen (85)

Fhv. minister, folketingsmedlem og overborgmester Frank Jensen (S) skriver mindeord om fhv. justitsminister Ole Espersen, Rønne, der er død, 85 år gammel.

Redaktionen

Det er min politiske læremester, Ole Espersen, der stille sov ind natten mellem 3. og 4. december på fødeøen Bornholm.

Da jeg blev medlem af Folketinget i 1987, havde Ole Espersen allerede været MF siden 1973, valgt i Brønshøj-kredsen i København.

Som nyvalgt medlem af Folketingets Retsudvalg fik jeg fra første færd stor fornøjelse af Ole Espersens store viden og indsigt på netop Justitsministeriets område. Ole Espersen havde nemlig selv været justitsminister i perioden 1981-82.

Ole Espersen var et juridisk fyrtårn via sin professionelle baggrund som professor og dr.jur. på en afhandling om "Indgåelse og opfyldelse af traktater".

Det var netop den internationale folkeret, der var Ole Espersens store passion og kompetence - både fagligt og politisk. I perioden 1965-71 var han medlem af Europarådets ekspertkomité for menneskerettigheder, og fra 1976 var han medlem af FN’s menneskerettighedskomité.

I den socialdemokratiske folketingsgruppe havde han også stor indflydelse og tillidsposter, bl.a. som partiets politiske ordfører 1979-81.

Som helt ungt politisk menneske elskede jeg at diskutere og lytte til Oles store indsigt. Han var god til at give plads til os unge i Retsudvalget, så vi hurtigt fik ordførerskaber og ansvar. Hans store pædagogiske evner som universitetsmanuduktør og professor fornægtede sig ikke.

Da Ole Espersen i 1994 forlod Folketinget, blev han udnævnt til kommissær ved Østersørådet for demokrati og menneskerettigheder. Den post bestred han frem til 2000. Herefter vendte han tilbage som professor ved Københavns Universitet.

Ole Espersen efterlader sig hustru og fire børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Espersen

Fhv. justitsminister (S) & MF, fhv. formand, Retssikkerhedsfonden og Radiorådet
cand.jur. (1959), dr.jur. (Københavns Uni. 1971)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00