Om  
Carsten Abild

Mindeord: Borgmester om venstrepolitiker Carsten Abild

Venstreborgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen skriver mindeord om tidligere regions- og byrådsmedlem Carsten Abild.

Morten Andersen

Mandag 6. marts 2023 sov Carsten Abild (V), Otterup, stille ind efter længere tids sygdom. Carsten blev 81 år.

Med Carsten Abilds død siger vi farvel til en person, der i den grad viede sit liv til foreningsarbejde og gav sit store bidrag til det politiske liv som folkevalgt i rigtig mange år.

Carsten blev født i Tornby ved Hirtshals, men familien vendte hurtigt tilbage til Strandby ved Hårby, hvor hans far stammede fra. Efter nogle år gik turen til Bredstrup Møllegaard ved Otterup og det blev rammen om Carstens opvækst.

Carsten blev uddannet folkeskolelærer og arbejdede som lærer i mange år. Det er dog ikke lærergerningen, der gjorde Carsten til et særdeles kendt ansigt. Det var derimod hans kamp for landsbyerne og livet på landet.

Derfor var det for Carsten helt naturligt i 1976, at være initiativtager til stiftelsen af Landssammenslutningen af Landsbysamfund (senere kendt som Landsbyerne i Danmark), hvor Carsten naturligvis blev formand og bestred posten som en særdeles aktiv og synlig formand i 38 år. At Danmarks Kartoffelråd og Foreningen Stråtag så dagens lys, skyldes i den grad også Carstens utrættelige engagement.

Carstens politiske virke blev synligt, da han i 1980 blev valgt til Otterup Kommunalbestyrelse for Venstre og var medlem helt til kommunalreformen i 2007. I denne periode bestred Carsten rigtig mange poster bl.a. som Socialudvalgsformand og Viceborgmester i en årrække.

I 1986 blev Carsten medlem af Fyns Amtsråd og det var i særlig grad her, at Carsten blev rigtig eksponeret takket være hans engagement og viljen til at kæmpe for det han troede på. Carsten blev også medlem af Regionsrådet  fra opstarten i 2007 og en periode frem.

Carsten har gennem årene gæstet rigtig mange forsamlingshuse til møder i enhver form.

Carsten så det positive i alting og på den måde var Carsten et rigtigt positivt og optimistisk menneske. Gennem årene har Carsten været forfatter til mange læserbreve, der oftest handlede om vigtigheden i, at sikre udvikling i de mindre landsbysamfund.

I 2015 udgav Carsten en selvbiografi med titlen ”En landsbydrengs erindringer”. En bog der på fornemmeste vis beskrev Carstens liv fyldt med minder, anekdoter men også ærligt fortæller om bump, der kommer i alles liv.

Selvom foreningsarbejde og politik har fyldt rigtig meget i Carstens liv, så var det basen i Otterup sammen med hustruen Jane, der betød allermest for ham og derfor var det også en stor sorg, da Jane pludselig gik bort i 2019.

Som et synligt bevis på Carsten Abilds utrættelige engagement blev han i 2006 tildelt Ridder af Dannebrogsordenen og i 2014 blev han tildelt en ærespris af den daværende By, Bolig og Landdistriktsminister for hans særlige indsats over en lang årrække for udviklingen af det gode liv i de danske landsbyer. Endelig blev Carsten æresmedlem af Venstre i 2018

Æret være Carsten Abilds minde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Abild

Fhv. regionsrådsmedlem (V), Region Syddanmark, fhv. byrådsmedlem, Otterup, fhv. æresmedlem og formand, Landsbyerne i Danmark
lærer (Jelling Statsseminarium 1964)

0:000:00