Mindre kød og flere grøntsager: Regeringen lancerer 10 nye klimavenlige kostråd til de offentlige køkkener

Køkkenerne i daginstitutionerne, de offentlige kantiner og på skolerne får nu deres egne specifikke kostråd, der i højere grad tager højde for klimaet. Tilbyd mindre kød og flere bælgfrugter, lyder det blandt andet.

Regeringen og Fødevarestyrelsen kan nu præsentere 10 nye kostråd, der er målrettet ansatte i de professionelle køkkener.
Regeringen og Fødevarestyrelsen kan nu præsentere 10 nye kostråd, der er målrettet ansatte i de professionelle køkkener.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Brug mejeriprodukter som ost og mælk i mindre mængder, tilbyd færre kødprodukter og flere bælgfrugter og lad grøntsager og frugt fylde mindst en tredjedel i alle måltider.

Sådan lyder nogle af de nye kostråd til personalet i de professionelle køkkener, som regeringen og Fødevarestyrelsen nu kan lancere.

Der er en kæmpe klimagevinst i at få professionelle og dygtige medarbejdere i de offentlige køkkener til at lave mere velsmagende, sund og klimavenlig mad.

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

Kostrådene er udviklet på baggrund af de nye, generelle kostråd, som regeringen præsenterede for omtrent ét år siden, og som noget nyt både skal hjælpe danskerne med at spise sundere og mere klimavenligt.

”Der er en kæmpe klimagevinst i at få professionelle og dygtige medarbejdere i de offentlige køkkener til at lave mere velsmagende, sund og klimavenlig mad,” siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

De offentlige køkkener serverer måltider i blandt andet skoler og daginstitutioner, på hospitaler, i ældresektoren og i de statslige-, regionale- og kommunale kantiner.

Køkkenerne på ældreområdet og hospitalerne er dog undtaget fra de nye kostråd. Til gengæld er rådene også målrettet private kantineudbydere.

Ifølge regeringens ekspertorgan Klimarådet serverer de offentlige køkkener cirka 650.000 måltider om dagen til en samlet værdi af cirka fire milliarder kroner.

Se alle de 10 kostråd i faktaboksen herunder.

0:000:00