Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Bekæmp misinformation og løgne med frihed og oplysning – ikke censur og forbud

Store dele af verden er gennemsyret af løgn. Men er det vejen frem at forbyde de lodrette løgne og censurere dem, der vil afskaffe friheden? Nej, der skal være frihed – også for løgnen, skriver Bertel Haarder.

Trumps halvdel af den republikanske middelklasse lever i en tåge af løgne, skriver Bertel Haarder.
Trumps halvdel af den republikanske middelklasse lever i en tåge af løgne, skriver Bertel Haarder.Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er det ikke sært, at løgnen i den grad vinder frem i vores oplyste tid med adgang til information fra hele verden?

Putins Rusland er gennemsyret af løgn. Hans grusomheder i Ukraine mod civilbefolkningen begrundes med uhyrlige løgne. Blandt andet at Ukraine ikke er et land, og at den jødiske præsident Zelenskyj skulle være nazist – nu også "satanist!" Borgerne kan komme i fængsel for at blot at antyde noget andet end den statsautoriserede propaganda.

Putins Rusland ligner mere og mere Hitlers nazistiske morderstat. Han længes åbenlyst mod de gamle Sovjet-tider under Den Kolde Krig. Dengang lod også mange danske intellektuelle sig besnære af de kommunistiske løgne, som indimellem fik indpas i fredsbevægelsen, ungdomsorganisationerne, lærebogssystemer og så videre, hvor sandheden om den kommunistiske undertrykkelse var nødlidende indtil Berlinmurens og kommunismens fald.

Trumps halvdel af den republikanske middelklasse lever i en tåge af løgne og støtter hans løgn om "the big steal", hans "stjålne jordskreds-valgsejr" i 2019, uanset at en snes domstole pure har afvist det.

Hvordan kan man fatte sandhedens skønhed, hvis den ikke holdes op imod løgnen

Bertel Haarder

Boris Johnson blev oprindeligt fyret som pressemand på grund af løgne, hvorefter han fortsatte med at lyve og gudhjælpemig fik UK ud af EU.

Kina, Nordkorea og alle de islamistiske diktaturer ville kollapse, hvis der blev informations- og ytringsfrihed. Det er derfor, de alle helt eller delvis støtter Putin i skøn forening – de forenede autokratier.

I Tjekkiet sagde man i spøg efter Murens fald: "Før vidste vi, at alt, hvad vi fik at vide, var løgn. Nu ved vi ikke, hvad vi skal tro!" Tvivlen vandt over løgnen. Med en omskrivning af Descartes: Jeg tvivler, derfor er jeg demokrat.

Det store spørgsmål er: Hvad gør den frie verden? Man skulle tro, vi var elsket for vores frihed, men det skal vi ikke bilde os ind. Autokratierne holder sammen som ærtehalm og værner sig mod sandheden og friheden. Og de støttes af deres befolkninger, som ikke ved bedre.

Donald Trump blev censureret af Twitter på grund af sine sygelige løgne. I de baltiske lande er visse russiske medier forbudt på grund af deres systematiske og demokrati-undergravende løgne.

Læs også

Men er det vejen frem at forbyde de lodrette løgne? Skal vi tage vores liberale demokrati op til revision og censurere dem, der vil afskaffe friheden?

Det mente den gamle frihedsfilosof John Stuart Mill ikke. Han ville tillade løgnen – for sandhedens skyld. Hvordan kan man fatte sandhedens skønhed, hvis den ikke holdes op imod løgnen.

Både Holberg og Grundtvig var kompromisløse tilhængere af uindskrænket ytringsfrihed, inklusive retten til at lyve og forbande. Men ikke frihed til at krumme så meget som et hår på nogen kætters hoved, som Grundtvig skrev.

Løgnere skal ikke gøres til martyrer. De skal ikke kunne pudse deres offerrolle og gøre sig interessante

Bertel Haarder

"Munden fri, men hænderne bundet". Det har jeg citeret på flere ministermøder, når talen faldt på at forbyde den forfærdelige islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir med totalt antidemokratiske holdninger og slagord som: "Demokrati er hykleri, lad Koranen bestemme".

Løgnere skal ikke gøres til martyrer. De skal ikke kunne pudse deres offerrolle og gøre sig interessante. Som Putin, der bruger indskrænkningen af ytringsfriheden for russiske medier i Baltikum til at gøre alle russere til forfulgte uskyldigheder, der er truet af en grum omverden.

Der skal være frihed, også for løgnen, og for hæslig propaganda fra diktaturstater – også selv om de udnytter vores frihed og ikke giver samme frihed til andre.

Men løgnen skal udstilles. Og friheden skal følges op af folkeoplysning. Det var derfor, Grundtvig opfandt højskole- og oplysningstanken. Han ville gøre den uvidende almue til et oplyst folk for at give sandheden og folkestyret en chance. Der skal være et offentligt tilgængeligt rum, hvor løgne kan imødegås og sandheden få en chance. Det hedder i mediesproget 'public service'.

Og netop med public service står det skralt til i de fleste lande, især diktaturstater, men også i USA, hvor stridende grupper sidder i deres "ekkokamre" af sociale medier og bekræfter egne fordomme, så de vildeste konspirationsteorier kan spredes og forgifte uoplyste borgere. Det er en kæmpe udfordring. Men heller ikke denne udfordring skal imødegås med de midler, som diktatorerne bruger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party









0:000:00