Debat

Mødrehjælpen: Fødende har horrible forhold i Region Hovedstaden - og nu vil man spare endnu mere

DEBAT: Region Hovedstaden lægger op til at forværre i forvejen barske forhold for gravide og fødende på Hvidovre Hospital. Men tidlig hjemsendelse efter en fødsel skal være et tilbud, ikke en nødvendighed, skriver Ninna Thomsen.

Det er helt afgørende for blandt andet et godt ammeforløb, at mødre har tid på fødeafdelingerne, skriver Ninna Thomsen. (Arkivfoto fra Herlev Hospital)
Det er helt afgørende for blandt andet et godt ammeforløb, at mødre har tid på fødeafdelingerne, skriver Ninna Thomsen. (Arkivfoto fra Herlev Hospital)Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Region Hovedstadens politikere skylder gravide kvinder et svar: Bliver de sendt hjem senest otte timer efter fødslen – sådan som man i sidste måned besluttede på Hvidovre Hospital? Eller kan de stole på, at de bliver lyttet til og først kommer hjem, når de er trygge og klar til det?

Når Region Hovedstadens Sundhedsudvalg i dag 13. januar mødes, skal de tage stilling til netop det. Der er nemlig lagt op til besparelser på Hvidovre Hospital, og hvis udvalget godkender det, vil førstegangsfødende som udgangspunkt blive sendt hjem efter otte timer.

Mødrehjælpen har de seneste måneder modtaget flere end 18.000 underskrifter og 1.200 personlige fødselsberetninger fra hele landet. Beretningerne vidner om forhold på de danske fødeafdelinger, som ikke er for børn. De handler om familier, der ikke bliver inddraget i fødslen og om nybagte mødre, der sendes hjem, før de er klar til det, og som opgiver amningen, fordi den aldrig kommer ordentligt i gang.

Et tilbud, ikke en nødvendighed
Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor næsten hver fjerde kvinde ikke føler sig ordentlig hjulpet i gang med amningen. Regionen skiller sig samtidig ud, fordi fødselsforberedelsen med årene er beskåret til at udgøre to informationsmøder, der mest minder om et foredrag og altså ikke har meget med reel forberedelse at gøre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det undrer os derfor, at regionen nu vil skære yderligere - helt præcist 3,3 millioner kroner. Umiddelbart en lille del af det samlede sundhedsbudget, men for den enkelte mor, familie og nyfødte barn kan det gøre en afgørende forskel.

Der er rigeligt med forskning, der viser, at netop en god start helt fra graviditet og fødsel har en klar betydning for det nyfødte barns tilknytning og udvikling. Derfor er det et helt galt sted at spare.

Der er rigeligt med forskning, der viser, at en god start helt fra graviditet og fødsel har en klar betydning for det nyfødte barns tilknytning og udvikling.

Ninna Thomsen
Direktør i Mødrehjælpen

For nogle fødende er det absolut i orden med en tidlig hjemsendelse. Ingen tvivl om det. Men det skal være et tilbud efter en reel faglig vurdering i samråd med den fødende. Ikke en nødvendighed styret af besparelser og mangel på sengepladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ninna Thomsen

Direktør, Mødrehjælpen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00