Mogens Lykketoft bliver ny bestyrelsesformand for Energinet

JOBNYT: Mogens Lykketoft overtager posten som formand for bestyrelsen i Energinet fra Lars Barfod fra 1. september. Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Mads Outzen

Mogens Lykkeloft (S) er den nye mand i spidsen for Energinet.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har tirsdag udpeget en ny bestyrelse for den offentligt ejede virksomhed, der har ansvaret for el- og gasforsyningssikkerheden i Danmark.

I den forbindelse har Dan Jørgensen valgt den tidligere S-formand og mangeårige minister som ny formand.

Den nye formand ser frem til den nye opgave, hvor han vil bidrage med den erfaring med klimaløsninger, som han har opbygget i løbet af de seneste fem år:

Fakta
Den nye Energinet-bestyrelse
  • Mogens Lykketoft (formand)
  • Rikke Hvilshøj
  • Louise Høst
  • Lars E. Clausen
  • Marianne Sørensen
  • Nana Bule
  • Niels Bergh-Hansen
  • Søren Sørensen
  • Jakob Bruun Andersen (valgt af Energinets medarbejdere)
  • Lene F. Hansen (valgt af Energinets medarbejdere)
  • Rasmus Ingstrup (valgt af Energinets medarbejdere)

“Jeg har erfaring fra store organisationer i forvejen, og jeg har beskæftiget mig med klimaløsninger meget intenst de sidste fem år, siden jeg var formand for FN’s Generalforsamling” siger Mogens Lykketoft til Altinget om regeringens valg af ham som formand for Energinets bestyrelse.

Mogens Lykketoft overtager posten fra den tidligere konservative partiformand Lars Barfoed, som træder ud af bestyrelsen. Samtidig med formandsudnævnelsen får Energinet også to nye bestyrelsesmedlemmer. Det er Rikke Hvilshøj (V), som er tidligere integrationsminister, og Louise Høst, som er direktør i Metroselskabet.

Foruden Lars Barfoed stopper Hans Duus også i bestyrelsen.

Debat om Baltic Pipe
Allerede inden Lykketoft har sat sig for bordenden i Energinet, er han ude med et forsvar for det omdiskuterede Baltic Pipe-projekt.

Baltic Pipe er en gasledning som forbinder Norge, Danmark og Polen. Gasledningen kommer ved færdiggørelsen i 2022 til at løbe fra en eksisterende gasledning i Nordsøen tværs gennem Danmark og ender i Polen via Østersøen. Projektet har bl.a. været kritiseret af miljøorganisationer for at underminere andre mere grønne energiformer som f.eks. vindenergi.

“Gas er ikke fremtidens energiform. Vi skal udfase fossile brændstoffer, men man kan sige, at naturgas er den mildeste af dem” siger Mogens Lykketoft og forsætter:

“Frem for alt, så er der nogle, vi skal hjælpe med at få naturgas, så de kan bruge det i stedet for kul. Det er derfor, man har lavet en forretning med Polen - som for øvrigt er en god forretning for Danmark, og som vi står for i Energinet - ved at føre gas fra Nordsøen ned til Polen. Hvis de kan erstatte deres overvældende brug af kul med naturgas, så vil det være en strørre del af klimaløsningen end at Danmark bliver fuldstændig fossilfrit.”

Baltic Pipe blev godkendt i 2018 af den daværende energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V). Se klippet med Mogens Lykketoft i videoen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00