Analyse af 
Erik Holstein

Mona Juul peger mod midten, men også der er der trængsel

Mere grønt og mere familiepolitik, mindre rets-og udlændingepolitik tegner til at blive normen under Konservatives nye leder, Mona Juul. Det er en anden politisk profil end hos forgængeren Søren Pape Poulsen, og det er ikke nødvendigvis en vinderrecept.

Mona Juul: Kom godt igennem sit første landsråd som leder, men hendes politiske profil kan skabe problemer på længere sigt.
Mona Juul: Kom godt igennem sit første landsråd som leder, men hendes politiske profil kan skabe problemer på længere sigt.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Talen var ganske fermt bygget op, der var tilpas mange oneliners og jysk snusfornuft i rigelige mængder. Hun fik demonstreret, at hun faktisk kan præstere på den store scene.

Ud fra de betragtninger var den nye konservative leder Mona Juuls tale til det partiets landsråd i Herning en succes. Hun fik vist, hvem hun er, og der var betydelig mere liv i hendes tale, end den rutinerede, men også lettere søvndyssende tale, Troels Lund Poulsen (V) holdt som ny Venstre-formand.

Talen var ventet med spænding, for det var ikke lysende klart, hvad Mona Juul står for politisk bortset fra områder som erhvervspolitik, klima og miljø, hvor hun har været ordfører. 

Efter talen er det tydeligt, at det ikke er noget tilfælde, Mona Juul har haft netop de ordførerskaber. Det er det, hun for alvor føler for, og det er emner, der vil få en høj prioritet under hendes lederskab.

Ikke så grøn at det gjorde noget
Allerede her adskiller hun sig fra forgængeren Søren Pape Poulsen, som det konservative landsråd samtidig benyttede lejligheden til at få sagt ordentlig farvel til efter hans tragiske død i sidste måned.

For Pape var det grønne ikke ligefrem en hjertesag, og Konservative blev aldrig et førende klima-og miljøparti under hans ledelse. Det skal der ændres på nu: Mona Juul satser indiskutabelt på at gøre Konservative til det grønne parti i blå blok - og i sin tale kritiserede hun direkte SVM-regeringen for at nøle på området.

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Familiepolitikken er et andet område, der rykker op ad den konservative dagsorden. Det skete i princippet allerede under Papes ledelse på det ordinære konservative landsråd i efteråret, men det var Mona Juul og den politiske ordfører Mette Abildgaard, der var blandt penneførerne.

Med den erklæret homoseksuelle Pape blev det konservative familiebegreb udvidet, og den linje fortsætter med Mona Juul, der hverken har børn eller er formelt gift med sin mand. Det havde været et problem i partiet for 20 år siden, men i dag kan det lige så vel vendes til en styrke og et eksempel på øget rummelighed.

0:000:00