Morten Helveg til Trump: Der er ingen dollars på bunden af en kulmine

DEBAT: EU skal have et indre marked for grøn energi, for en energi-union er Europas redning og fremtid. Man tager sig nemlig til hovedet over politikere som Trump, der tror, den økonomiske vækst findes på bunden af en kulmine, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

I indeværende måned har vi sat de positive effekter af den grønne omstilling på dagsordenen i Bruxelles. Når november bliver til december, har parlamentarikere, kommissærer, ministre, repræsentanter fra erhvervslivet og tilmed en californisk guvernør debatteret og inspireret, og alle er forhåbentlig blevet klogere på, hvordan vi bedst samarbejder om at nå vores fælles mål om en grøn fremtid.

Grønne forretninger
I Europa blæser vinden i vindmøllerne, solen skinner på solcellerne, og bølgerne slår mod kysterne. Derfor kan det næsten virke fjollet, at vi stadig importerer Putins gas og sheikernes olie, når vi i Europa tænder for lyset eller varmer og køler vores huse.

Undersøgelser fra EPRS, som er Parlamentets uafhængige analyseenhed, viser, at der er mulighed for at spare 250 milliarder euro om året, hvis vi etablerer et velfungerende indre marked for vedvarende energi.

I praksis vil et indre marked for energi gøre det lettere og billigere at købe og sælge grøn energi på tværs af landegrænserne i Europa.

Det vil fjerne både de fysiske og økonomiske barrierer, når der bliver solgt dansk vindenergi i Tyskland eller østrigsk solenergi i Slovakiet. Det vil mindske risikoen for, at grøn energi går tabt, hvis der ikke er behov for den i det EU-land, hvor energien er produceret. Og det vil sætte sig i EU’s borgernes varmeregninger, som EPRS forventer vil falde med mellem 7 og 17 procent.

Energi Unionen er Europas redning
Vi skal skabe en bæredygtig fremtid for vores børn og de generationer, der kommer efter. Det er vores forbandede pligt. Og derfor må man tage sig til hovedet og sætte det lange ben forrest, når Twitterkongen fra den anden side af Atlanten åbner kulminer i stedet for at bygge vindmølleparker.

Det er ikke bare en hån mod alle dem, der har mærket klimaforandringerne på egen krop. Det er decideret hovedrystende at bilde folk ind, at den økonomiske vækst findes på bunden af en kulmine fremfor i sollys for enden af en møllevinge. Andre går sågar videre end Trump og fremfører en forvrøvlet bandbulle om, at der hverken er penge eller jobs i grøn energi.

Bare se på USA. Næsten 500.000 amerikanere er beskæftigede med enten vind- eller solenergi. Samtidig er der kun omkring 200.000 kulminearbejdere, som den amerikanske præsident ellers i høj grad har favoriseret uden et rationelt argument med økonomisk eller klimamæssig grund.

Selv om der desværre er mange politikere verden over, der får både julelys og dollartegn i øjnene, når de hører om olie, gas og kul, er der heldigvis også visionære politikere uden for EU’s grænser, der drømmer om en bæredygtig fremtid.

Demokraten Jerry Brown er guvernør i Californien, der i år har sat et mål om, at staten skal være 100 procent drevet af genanvendelig energi i 2045. Han har nemlig også set fidusen i, at der skal investeres grønt for at skabe jobs, der også er her om 10, 20 og 100 år.

Trump og hans hær af CO2-fornægtere burde lytte til Brown – om ikke andet så med pengepungen.

Forrige artikel Sygeplejerske: Patientomsorg drukner i pinlige Instagram-opdateringer Sygeplejerske: Patientomsorg drukner i pinlige Instagram-opdateringer Næste artikel Ateister: Glem grundloven – afskaf kirkeskatten Ateister: Glem grundloven – afskaf kirkeskatten