Morten Løkkegaard ny EU-spidskandidat for Venstre

EP-VALG: Morten Løkkegaard blev søndag valgt til Vestres spidskandidat til næste års valg til Europa-Parlamentet. Der er behov for mere Danmark i Europa og mere Europa i verden, siger Morten Løkkegaard.

Det bliver Morten Løkkegaard, som bliver Venstres frontfigur ved Europa-Parlamentsvalget næste år.

Det vedtog Venstres landsmøde søndag formiddag.

”Vi skal have mere Danmark i Europa og mere Europa i verden. Jeg er klar til at stå i spidsen for et fremragende hold. Lad os vise, vi kan vise vejen,” sagde Morten Løkkegaard til Venstre-baglandet, der kvitterede med stående klapsalver.

I sin tale afslørede Løkkegaard, at Venstre i halvandet år har arbejdet på et nyt EU-program, og kridtede nogle af temaerne for den kommende valgkamp op:

Styr på migrationen og EU’s ydre grænser, fælles politiindsats mod terrorisme, kamp mod skattesnyd, lede grøn omstilling, kæmpe mod protektionisme og rulle det indre marked mere ud især på det digitale område.

Enig med Gade
Og så var der stikpiller til særligt socialdemokraterne og Morten Messerschmidt (DF) for at fordumme EU-debatten og lege med populisme.

”Det er blevet svært at se, hvor Socialdemokratiets EU-politik slutter, og hvor DF’s starter,” sagde V-spidskandidaten.

Løkkegaard er allerede i dag partiets mand i Bruxelles, og valget af ham som spidskandidat var ikke overraskende, eftersom der ikke var nogen modkandidater.

Efterfølgende måtte Løkkegaard dog svare på, om han er enig med Søren Gade (V) – der også stiller op til Europa-Parlamentet – i alle EU-spørgsmål. Gade har tidligere markeret en mere EU-kritisk linje end Løkkegaard.

"Jeg mener slet ikke, at vi er uenige," sagde Morten Løkkegaard til TV 2 News, hvor han også omtalte Gade som en "rockstjerne, der bliver en gave for os i valgkampen".

Fred efter kaos
Valget af Løkkegaard afspejler et helt andet fredeligt forløb, end da Venstre valgte spidskandidat op til Europa-Parlamentsvalget i 2014.

Dengang var Jens Rohde kørt i stilling til at skulle stå i spidsen for Venstre, men han endte med at give afkald på posten oven på en meget pro-EU-kronik og et turbulent landsmøde. Derefter indledte partiet et langstrakt forløb, inden Ellen Trane Nørby blev spidskandidat.

Det holdt dog heller ikke til valgdagen. Få måneder inden valget meddelte Nørby, at hun trak sig, da hun var blevet gravid, og så endte det hele med, at Ulla Tørnæs overtog faklen.

Selve valgkampen i 2014 blev overskygget af ugers mediestorm om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og hvorvidt Venstre havde betalt for en privat rejse, jakkesæt, skorter, slips og boksershorts til partiformanden.

Venstre endte med at gå voldsomt tilbage og mistede et mandat – Morten Løkkegaards – så kun Ulla Tørnæs og Jens Rohde blev valgt. Rohde tog senere sit mandat med over til Radikale.

Morten Løkkegaard blev efterfølgende valgt til Folketinget i 2015, men vendte tilbage til Europa-Parlamentet i starten af 2016, da hun blev hjemkaldt af statsministeren for at blive forskningsminister.

Der skal være valg til Europa-Parlamentet 26. maj 2019.  

,

Forrige artikel Faktatjek: Ny dom forbyder dig ikke at håne islam Faktatjek: Ny dom forbyder dig ikke at håne islam Næste artikel Ugen i dansk politik: Løkke mødes med Merkel Ugen i dansk politik: Løkke mødes med Merkel
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.