Debat

Morten Løkkegaard: Orbán tager EU-budgettet som gidsel, men vi skal kalde hans bluff

DEBAT: Mette Frederiksen og hendes EU-kollegaer skal fastholde presset på Ungarn og Polen i kampen for en retsstatsmekanisme. Vi har den afgørende trumf i baghånden, skriver Morten Løkkegaard (V).

Morten Løkkegaard har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2016.
Morten Løkkegaard har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2016.Foto: Venstre
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard
Gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet

Møder i Det Europæiske Råd beskrives ofte klichefyldt som noget, der er afgørende for EU-fællesskabets fremtid. Men for én gangs skyld er det faktisk tilfældet, når EU’s stats- og regeringsledere mødes i Bruxelles torsdag. Vi er reelt vidner til en gidseltagning på allerhøjeste niveau. EU’s syvårsbudget er gidslet.

Næsten alle medlemslandenes topchefer vil kæmpe for at overbevise Polen og Ungarn om at stemme for EU’s flerårige budget.

Spørgsmålet er, om de to lande accepterer, at EU indfører en sanktionsmekanisme, der kan smække fælleskassen i over for regeringer, som bryder reglerne for retsstatsprincipper i unionen, eller om de ungarske og polske ledere lykkedes med at få landene til at udvande den nuværende aftale om et retsstatsinstrument.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vinder de autokratiske regeringer, er det en reel trussel for EU’s fremtid. Står resten af medlemslandene fast, tager vi endelig det nødvendige opgør med stater, som vil være med i klubben, men som nægter at spille efter de regler, som de selv har skrevet under på.

Både Ungarns premierminister, Viktor Orbán, og Polens regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), har i flere år undermineret og undertrykt deres nationale retssystemer, den frie presse og den politiske opposition. Vi er nødt til at stoppe den udvikling nu. Det handler om troværdighed over for befolkningen.

Frygt kan skræmme landes ledere fra at stå fast
Det virker oplagt, at resten af fællesskabet fastholder kursen over for Orbán og den polske regering. Men virkeligheden er sjældent så simpel i EU-politik.

For Orbán og PiS har som sagt taget EU’s flerårige budget og den kæmpe genopretningsfond som gidsel. Statslederne blev efter maratonforhandlinger i sommer enige om både budgettet og fonden, der skal redde lande, hvis økonomier er skudt i sænk af corona.

Flere medlemslande frygter derfor for deres nationale økonomi, hvis ikke man kan nå til enighed med den ungarske-polske akse. Og bekymringen kan i værste tilfælde få nogle af regeringslederne til at knække under presset, og det vil være katastrofalt for fællesskabet.

Hvis ikke EU’s budget kan bruges til at presse den fælles vilje igennem, så kigger vi i virkeligheden på et problem, som er større end penge. Hele legitimiteten er på spil. Ryger befolkningernes grundlæggende tillid til projektet, kommer vi slet ikke til at diskutere det næste budget, for så er EU nemlig faldet fra hinanden inden.

Derfor skal vi stå fast og kalde Ungarns og Polens bluff.

Vores trumfkort er milliarder værd
Begge lande er afhængige af de mange milliarder, de modtager i EU-støtte, og blokerer de for vedtagelsen af det fælles budget, rammer det dem selv hårdt.

Ganske vist træder EU’s nødbudget så i kraft ved årsskiftet, men støtten fra strukturfondene, som især Polen og Ungarn nyder godt af, vil ophøre øjeblikkeligt, og dét har hverken Polen eller Ungarn interesse i. Og i magtspillet om budgettet er det et trumfkort, der kan afgøre konflikten.

Ovenikøbet kan hverken Ungarn eller Polen bremse retsstatsmekanismen som sådan. Den kræver kun et flertal blandt statslederne og ikke enstemmighed som budgettet.

Beslutter Orbán og PiS-partiet at trække kampen ind i 2021 ved at stemme nej til budgettet, vil resten af medlemslandene og EU-Kommissionen have et væsentligt incitament til at indlede processen med at stoppe pengestrømmen til de to staters regeringer.

Jeg tror, at den trussel alene vil påvirke Ungarn og Polen og få deres regeringsledere til at ryste på hånden.

Mette Frederiksen skal presse på for fælles front
Torsdag mødes medlemslandenes ledere så for at kæmpe det formentligt afgørende slag om budgettet og genopretningsfonden.

Her skal Mette Frederiksen ikke kun stå fast sammen med Holland, Sverige, Østrig og Finland, som har indgået en alliance i kampen for et rimeligt EU-budget.

Hun er også nødt til at berolige de bekymrede ledere og få dem overbevist om, at Orbán og den polske regering bluffer.

I sidste ende kommer autokraterne til at give op. Vi er nødt til at stå fast, hvis vi vil sikre EU’s legitimitet og dermed fællesskabets fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

0:000:00