Om  
Morten Østergaard

Morten Østergaard forlader Folketinget: Skal være klimarådgiver

Tidligere leder af De Radikale Morten Østergaard har bedt om at udtræde af Folketinget med omgående virkning, oplyser han på Facebook. 1. august starter Østergaard i nyt job.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Tiden som politiker lakker mod enden for Morten Østergaard, der i oktober sidste år gik af som Radikales politiske leder efter sager om krænkelser.

Jeg er selvsagt ked af den måde mit politiske virke sluttede på, og de fejl jeg begik undervejs – det kan jeg ikke gøre om, men jeg håber at I tror mig, når jeg siger, at jeg har lært af det hele.

Morten Østergaard (R)
Tidligere leder af Radikale

Onsdag aften oplyser han på Facebook, at han har fået nyt job og derfor ønsker at forlade Folketinget.

”Jeg har netop skrevet til Folketingets formand med ønske om, at udtræde af Folketinget fra i dag,” skriver Morten Østergaard på Facebook.

Den tidligere toppolitiker skal fra 1. august være klimarådgiver i cBrain A/S, der er en ingeniørvirksomhed, som arbejder med digitalisering.

Her skal Morten Østergaard være med til at udforme en strategi for klimaløsninger, som et nyt forretningsområde, skriver han.

I opslaget kalder han det en ære i mere end 15 år at have taget del i folkestyret og medvirket til store politiske beslutninger. Men han er ked af den måde, han endte med at forlade politik på.

"Jeg er selvsagt ked af den måde mit politiske virke sluttede på, og de fejl jeg begik undervejs – det kan jeg ikke gøre om, men jeg håber at I tror mig, når jeg siger, at jeg har lært af det hele,” skriver han.

"Jeg har svigtet mit parti"  
Morten Østergaards fald som leder af Radikale skete efter det kom frem, at han havde krænket det radikale folketingsmedlem Lotte Rod og forsøgt at dække over det.

”Jeg har svigtet mit parti og dermed også offentligheden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også var nødt til at være åben om, at det var mig,” sagde han efter et dramatisk møde, som den radikale gruppe havde holdt i Den Sorte Diamant.

Morten Østergaard CV

Morten Østergaard, født 17. juni 1976 i Aarhus.
Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, Institut for Statskundskab.

Politisk leder for Radikale Venstre fra 2014-2020.
Økonomi- og indenrigsminister, 2. september 2014 – 28. juni 2015.
Skatteminister, 3. februar 2014 – 2. september 2014.
Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser, 3. oktober 2011 – 3. februar 2014.

Valgt til Folketinget for Radikale Venstre, 2005-2021.

Folketingsmedlem for Radikale Venstre i korte perioder som vikar mellem 2002-04.

Folketingskandidat i Aarhus, 1999-2020.

Siden kom det frem, at der var flere sager om uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard, der både trak sig som leder og blev sygemeldt.

Sofie Carsten Nielsen blev kort efter hans efterfølger som Radikales leder, mens Susan Kronborg, der i dag er partiets fiskeri- og indfødsretsordfører, blev hans stedfortræder i Folketinget.

Grøn omstilling vil forandre verden
Morten Østergaard nåede at være både uddannelses- og forskningsminister, skatteminister og økonomi- og indenrigsminister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering fra 2011-15.

Da Margrethe Vestager blev udpeget til EU-kommissær i 2014, overtog han posten som radikal partileder.

På Facebook skriver Morten Østergaard, at han brænder for klimasagen og tidligere har arbejdet professionelt med digitalisering.

”Grøn omstilling og digitalisering kommer til at forandre verden. I Danmark er vi ret gode til begge dele. Jeg er glad for at mit nye job også bliver med forandring som omdrejningspunkt og blik for verden,” skriver han.

Morten Østergaard blev første gang opstillet til Folketinget i Aarhus i 1999. I 2005 blev han så første gang valgt til Folketinget og nåede at være medlem i godt 15 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00