Om  
Lars Rohde
Signe Krogstrup
Nils Bernstein

Nationalbankdirektør Lars Rohde går på pension - spil i gang

Efter ti år som nationalbankdirektør går Lars Rohde på pension i begyndelsen af 2023. Spillet om hans afløser er i gang.

Redaktionen

Nationalbankdirektør Lars Rohde (68) har meddelt regeringen, at han ønsker at fratræde sin stilling for at gå på pension ved udgangen af januar 2023 efter ti år som formand for Nationalbankens direktion. Han afløste i 2013 Nils Bernstein som nationalbankdirektør, der tidligere havde været departementschef i bl.a. Statsministeriet.

"Det har været et stort privilegium at arbejde sammen med så mange dygtige og dedikerede kolleger i alle disse år. Jeg har også sat stor pris på det samarbejde, der har været med myndigheder og skiftende regeringer, ligesom jeg har værdsat den løbende dialog med finanssektoren," siger Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Han, der går af i en tid med rekordhøj inflation, har værnet om fastkurspolitikken bag den økonomiske politiske styring i tæt dialog med Den Europæiske Centralbank (ECB), der sætter den overordnede ramme for Danmarks pengepolitik.

Lars Rohde er uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet, og desuden forhenværende direktør for ATP. Han startede i 1981-82 som økonom i Arbejdernes Landsbank og var allerede i årene 1982-85 økonom i Nationalbanken. Fra 1985 sad Lars Rohde i ledende stillinger i Lægernes Pensionskasse, hvor han 1988-89 endte som administrerende direktør. Han kom så til Realkredit Danmark i ledende stillinger - fra 1997 til 1998 var viceadministrerende direktør. I 1998 blev han så direktør for ATP med ansvar for forvaltningen af den milliard-store pengetank for de danske pensionsopsparere.

Lars Rohde er i øvrigt gift med medlem af Alrow Medias bestyrelse, formand for Statens IT-råd Betina Hagerup. 

Spil om afløser i gang
Trods sin uafhængighed af det politiske Danmark er det regeringen, der skal reelt finder Lars Rohdes afløser, selv om Dronningen officielt udnævner en ny nationalbankdirektør. Og spillet herom er naturligvis i fuld gang og må forventes at strække sig henover det forestående folketingsvalg. Det kan sagtens tænkes, at en eller flere af de nuværende ministre vil lægge billet ind på den indflydelsesrige, vellønnede, selvstændige og prestigefyldte stilling. Det menes, at Lars Rohde måtte se sin løn halveret, da han gik fra ATP til Nationalbanken, hvor han nu menes at få ca. fire mio. kr. årligt.

Et kvalificeret bud på en afløser er dog også den nuværende "menige" nationalbankdirektør siden 2020, den 50-årige cand.polit. Signe Krogstrup. Før hun kom til Nationalbanken, var hun bl.a. chefrådgiver i Valutafondens forskningsafdeling i Washington DC, USA i perioden 2016-2019. Danmark har tidligere haft en kvindelig nationalbankdirektør i skikkelse af den ligeledes cand.polit.-uddannede Bodil Nyboe Andersen. Hun var direktør i Danmarks Nationalbank fra 1990, i perioden 1995-2005 som formand for direktionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Rohde

Fhv. nationalbankdirektør 2013-23 og direktør for ATP 1998-2013
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1980)

Signe Krogstrup

Direktør, Danmarks Nationalbank
cand.polit. (Københavns Uni. 1999), ph.d. i international økonomi (Genève 2003)

Nils Bernstein

Fhv. nationalbankdirektør, fhv. departementschef i Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1970)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024