Debat

NB-politiker: Træk de dovne i ydelse, og nedlæg jobcentrene

Jobcentrene er udtryk for et kontrolsystem, der bygger på mistillid. Byg samfundet på det danske værdifællesskab og på den samhørighed og solidaritet, der findes danskerne imellem, skriver Claus Bøgh Svenningsen (NB).

Jobcentrene koster samfundet milliarder i administration. Det eneste, vi får til gengæld, er, at syge og udsatte danskere skubbes rundt i systemet, skriver Claus Bøgh Svenningsen.
Jobcentrene koster samfundet milliarder i administration. Det eneste, vi får til gengæld, er, at syge og udsatte danskere skubbes rundt i systemet, skriver Claus Bøgh Svenningsen.Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Claus Bøgh Svenningsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nedlæg jobcentrene, og træk de dovne i ydelse.

I Nye Borgerlige mener vi, at syge og nedslidte danskere skal helt ud af beskæftigelsespolitikken, og at de raske og rørige skal sættes på en trappemodel, hvor kontanthjælpen nedsættes hver tredje måned.

Det er politikerne på Christiansborgs ansvar at få problemerne løst. I dag fylder lovgivningen på området mere end 29.000 sider – det er en regeljungle, som ingen kan finde rundt i.

Når man først har fået de syge og nedslidte ud af kontanthjælpssystemet og fået gennemført, at udlændinge slet ikke skal være på offentlig forsørgelse, kan man indføre en simpel trappemodel, som gør al kontrol overflødig.

Førtidspensionen bør sættes op, og retten til førtidspension skal knyttes til det danske statsborgerskab

Claus Bøgh Svenningsen (NB)
Byrådsmedlem i Lyngby-Taarbæk Kommune

Hvis man har brug for hjælp til jobsøgning, kan man få en voucher til at købe hjælp hos en privat jobkonsulent, hvor betalingen kun falder, hvis indsatsen fører til job.

De første tre måneder af din ledighed får du fuld kontanthjælp. Derefter nedsættes kontanthjælpen hver tredje måned, så du efter et år rammer Ydelseskommissionens grundsats på 6.600 kroner. Det vil skabe et incitament til at løfte bagdelen fra sofaen, rette ryggen og bidrage til samfundet.

Er man for syg eller nedslidt til at arbejde, skal man kunne få en førtidspension udelukkende baseret på en uafhængig lægefaglig vurdering. Tildeling af førtidspension skal fjernes fra djøferne.

Danskere, der er for syge til at forsørge sig selv, skal ikke jages rundt af kommunale sagsbehandlere. De skal have et værdigt liv i økonomisk tryghed. Førtidspensionen bør derfor sættes op, og retten til førtidspension skal knyttes til det danske statsborgerskab.

Jobcentre er et kontrolsystem
Jobcentrene skaber ofre og får ikke folk i arbejde.

Der er lige så lidt jobs i jobcentrene, som der er hunde i hundekiks. Jobcentrene koster samfundet milliarder i administration, og det eneste, som vi får til gengæld, er, at syge og udsatte danskere skubbes rundt i systemet.

Jobcentrene og det djøfhelvede, som er skabt med dem, er udtryk for et kontrolsystem, der bygger på mistillid. Det skal vi af med. Vi skal bygge vores samfund på det danske værdifællesskab og på den samhørighed og solidaritet, der findes danskerne imellem.

Udlændinge skal slet ikke modtage offentlige ydelser. De må forsikre sig privat mod arbejdsløshed

Claus Bøgh Svenningsen (NB)
Byrådsmedlem i Lyngby-Taarbæk Kommune

Det er uværdigt at behandle udsatte danskere på den måde, som vi gør i dag. I realiteten er jobcentrene kun til gavn for de mennesker, der er ansat der. Ingen andre. Jobcentrene skal nedlægges. Syge og nedslidte danskere skal have omsorg og hjælp til at blive raske. De skal ikke piskes rundt.

Med frihed følger ansvar
De andre i kontanthjælpssystemet – dem, der ikke er danske statsborgere, og dem, der godt kan arbejde – skal selvfølgelig forsørge sig selv.

Udlændinge skal slet ikke modtage offentlige ydelser. De må forsikre sig privat mod arbejdsløshed. Vil eller kan de ikke forsørge sig selv, må de tage hjem eller et andet sted hen.

Nye Borgerlige har arbejdet for at nedlægge jobcentrene, lige siden partiet blev stiftet i 2016. De seneste tre år har vi siddet i opposition i Folketinget. Her har vores fire mandater arbejdet benhårdt for at påvirke den politiske debat. Det er en kamp, og vi ikke kommer til at give op.

Hele grundtanken i Nye Borgerlige er, at vi ikke vil bruge pisk og tvang til at få flere i arbejde. Vi ønsker et samfund, hvor udbyttet af at gøre en indsats for at forsørge sig selv belønnes, men hvor det også har økonomiske konsekvenser for den enkelte, hvis man ikke vil tage ansvar for sit eget liv.

Med frihed følger ansvar. Det, mener vi, er ret og rimeligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00