Debat

Niels Frid-Nielsen: Kulturministeren skal forsvare dansk litteratur mod Amazon

DEBAT: Når Amazon kommer til Danmark, bliver virksomheden en udfordring for hele infrastrukturen i det danske bogmarked. Der er derfor god grund til, at Joy Mogensen udviser rettidig omhu og forbereder et forsvar af dansk litteratur, skriver Niels Frid-Nielsen.

Den danske bogbranche frygter, at Amazon køber rettighederne op til den danske litteraturhistorie og sælger hele molevitten på et brandudsalg, fortæller Niels Frid-Nielsen.
Den danske bogbranche frygter, at Amazon køber rettighederne op til den danske litteraturhistorie og sælger hele molevitten på et brandudsalg, fortæller Niels Frid-Nielsen.Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator og journalist

Det kan undre, at kulturminister Joy Mogensen ikke har sat den danske bogbranche på sin to-do-liste.

Hun og vi risikerer nemlig, at hele fødekæden fra forfattere over forlag til boghandlere lider nød, hvis ikke der udvises rettidig politisk omhu nu.

"Ulven kommer," råber drengen, der er sat til at vogte får i Æsops fabel. Men første gang sker der ikke noget. Det gør der heller ikke anden gang. Så da drengen for tredje gang advarer om, at ulven kommer, tror ingen på ham, selv om ulven rent faktisk er på vej.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Frygten for Amazon
I bogbranchen har man i snart mange år frygtet, at internethandleren Amazon kom til Danmark. Man frygter, at Amazon køber rettighederne op til den danske litteraturhistorie og sælger hele molevitten på et brandudsalg til for eksempel halv pris.

Man frygter også, at Amazon er så stor en spiller, at den vil kunne køre adskillige skrantende danske boghandlere af banen.

Det er forståeligt, at bogfolket taler om Amazon med frygt og bæven i stemmerne, men det løser ikke problemet.

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator og journalist

Man ved, at Amazon er verdens største forlag og boghandel og derfor har penge til investeringer, der ikke bare vil kunne sætte nye betingelser for produktion af bøger herhjemme, men også for distribution og salg af dem.

De danske forlag forsøger i disse år på de nye vilkår der blev virkelighed, da bogpriserne blev sat fri efter årtusindskiftet, sådan at bøger nu kunne sælges som "Ugens Tilbud" i supermarkeder. 

Helt nye præmisser på bogmarkedet
Men disse forandringer vil kun være begyndelsen, når og hvis Amazon kommer og sætter helt nye præmisser på bogmarkedet.

Hvor mange forlag vil bukke under, når Amazon sætter hele prisdannelsen under pres, spørger man sig selv i bogbranchen. Og hvordan vil de små og mellemstore forlag, der netop sørger for mangfoldigheden i udbuddet af bøger, håndtere udfordringen fra giganten Amazon?

Hvordan vil boghandlere, der i forvejen slås med truslen om butiksdød, reagere på en ny global konkurrent, der er kendt for at kunne bringe varer ud kun en time efter de er bestilt med et klik på computeren?

Og er der plads til danske nettjenester som Saxo og Mofibo, når Amazon rykker ind med lydbøger og andre tilbud i alskens formater på alverdens sprog?

Mærkeligt ikke at gå ind i Danmark
Rygterne går, at nu har Amazon købt jord i Sverige, nu har de købt rettigheder til svenske udgivelser og nu orienterer de sig om forholdene i Danmark. Amazon har allerede etableret sig med en tysksproget nethandel, ligesom deres engelske afdeling forsyner danskere med varer i løbet af tre til fire dage.

Amazon blev stiftet af den driftige Jeff Bezos som en pop-up internetboghandel i Seattle i 1994. Virksomheden blev børsnoteret i 1997 og har siden spredt sig fra land til land over hele kloden. 

Så det ville være mærkeligt, hvis ikke verdens største forlag og boghandel overvejede også at gå ind i lille Danmark, når nu man er i gang med at indtage verden.

Holder sig ikke kun til bøgerne
I dag er bogsalget kun en lille del af de varer, Amazon tilbyder. Ser man på den engelske hjemmeside, får man tilbud om at købe møbler, køkkenudstyr, elektronik, fotoapparater, legetøj, spil, sports- og fritidstøj, babyudstyr, kosmetik, computere, udstyr til biler og motorcykler, musik på cd, vinyl og streaming, samt altså bøger i alskens formater.

Det vil være naivt at tro, at Amazon holder sig til bøgerne den dag, internethandlen går ind i Danmark. Dens virksomhed vil naturligvis brede sig til dagligvareområdet, inden vi ser os om. Og så handler det om vækst, beskæftigelse og nationaløkonomi.

Så når Amazon i dag er dyret i åbenbaringen i den danske bogbranche, er det med god grund. 

Man frygter en udfordring som den, musikbranchen blev udsat for, da Spotify og Youtube over natten internationaliserede danskernes musikvaner.

På filmområdet er publikum mere trofaste, men har måttet acceptere, at danske film nu om stunder godt kan være engelsksprogede.

På tilsvarende vis bliver Amazon en udfordring for hele infrastrukturen i det danske bogmarked. Vil danske forfattere begynde at skrive på engelsk fra begyndelsen? Vil de hellere udkomme på et globalt forlag som Amazon, der kan sikre større udbredelse? Og vil dansk litteratur på den måde miste lokalkolorit?

Behov for lovgivning
Det er forståeligt, at bogfolket taler om Amazon med frygt og bæven i stemmerne, men det løser ikke problemet.

Amazon vil kunne gøre dansk litteratur til et tilbud blandt alverdens oplevelser, og selvom verdenslitteraturen bestemt ikke er at foragte, så kan Amazons indtog i Danmark meget vel blive begyndelsen til en yderligere marginalisering af dansk litteratur og distribueringen af den.

Der er god grund til at kulturministeren, mens der er tid, udviser rettidig omhu og forbereder et forsvar af dansk litteratur. Der er brug for at forsvare hele fødekæden fra produktion til distribuering og formidling i boghandlere og på biblioteker.

Der er faktisk brug for lovgivning, der sikrer dansk indholdsproduktion i en ny, digitaliseret og globaliseret kontekst. Sover kulturminister Joy Mogensen i timen, risikerer vi nemlig et brandudsalg af dansk litteratur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)









0:000:00