Debat

Nordens Velfærdscenter: Udvid hjemmemarkedet til hele Norden

DEBAT: Trods de nordiske landes ensartede sundhedssystemer, demografiske udfordringer og fokus på offentlig innovation, er det fælles nordiske marked for velfærdsteknologi relativt svagt, skriver Dennis Søndergaard, seniorrådgiver i Nordens Velfærdscenter. 

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dennis Søndergaard
Seniorrådgiver i Nordens Velfærdscenter

Healthcare Denmarks direktør, Hans Erik Henriksen, skriver i et tidligere indlæg her på Altinget helt rigtigt, at forudsætningen for stigende eksport af velfærdsteknologi er et stærkere hjemmemarked.

Hos Nordens Velfærdscenter arbejder vi for, at Norden i højere grad bliver dette hjemmemarkedet, til gavn for både industri og den offentlige sektor.

Svagt fælles marked
Sådan ser verden dog ikke ud i dag. Til trods for, at vi i Norden deler et ensartet sundhedssystem, ensartede strukturelle og demografiske udfordringer, samt alle har et stort fokus på offentlig innovation, er det fælles nordiske marked for velfærdsteknologi fortsat relativt svagt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Svagheden ligger i en udpræget fragmentering, danske kommuner og regioner foretrækker at købe hos danske leverandører, og det samme gælder i de øvrige nordiske lande. Dette repræsenterer en væsentlig barriere for udviklingen af markedet og implementeringskraften i det offentlige, særligt for de svageste af de nordiske markeder.

Havde eksempelvis svenske kommuner bedre adgang til det væsentligt stærkere danske marked, ville de have flere kvalitetsprodukter til rådighed og bedre mulighed for konkurrence blandt leverandører. På samme vis er det naturligt mere interessant for leverandører at sælge til et marked med 26 millioner indbyggere frem for eksempelvis 5,5 millioner i Danmark.

Danske kommuner og regioner foretrækker at købe hos danske leverandører, og det samme gælder i de øvrige nordiske lande. Dette repræsenterer en væsentlig barriere for udviklingen af markedet.

Dennis Søndergaard
Seniorrådgiver i Nordens Velfærdscenter

Men tanken om, at vi kan skabe et stærkt fælles nordisk marked for velfærdsteknologi, er ikke blot en våd nordisk drøm. Kigger vi mod traditionelle hjælpemidler (som vi almindeligvis også betragter som velfærdsteknologi i nordisk regi), er der etableret et stærkt nordisk marked, hvis fundament blandt andet bygger på tæt nordisk samarbejde og fælles hjælpemiddelstradition. Hvis dette kan overføres til den mere avancerede del af det velfærdsteknologiske marked, vil det være en åbenlys og umiddelbar rute imod øget vækst og ”eksport” i industrien.

Opgør med protektionisme
Skal dette lykkedes, er der dog en række udfordringer set generelt på tværs af de nordiske lande, som vi i fællesskab skal løse. En af de mest indgroede udfordringer er en uhensigtsmæssig protektionisme i den offentlige sektor.

Den behøver ikke at være intentionel, men bygger mange steder på vaner, traditioner, ”risk adversity” og manglende viden. Det er ikke ualmindeligt, at man holder sig til leverandører man kender, som man altid har brugt, og som man er tryg ved. Man ved, hvad man får, og måske ligger deres kontor lige i nærheden, og de snakker samme sprog – det er lettere og føles tryggere end at vælge en leverandør fra et andet nordisk land.

Manglende viden
Fragmenteringen af markedet for velfærdsteknologi skyldes desværre i nogle tilfælde også manglende viden og kompetencer. Mange offentlige myndigheder bruger ikke den nødvendige tid og ressourcer til en markedsundersøgelse, ligesom vi fortsat har problemer med lange og gammeldags former for offentlige indkøb, som i mange tilfælde passer dårligt til velfærdsteknologisektoren og ofte i praksis udelukker mindre innovative leverandører.

Ovenstående er blot to eksempler på nogle af de udfordringer, vi står overfor, hvis vi vil skabe et stærkt nordisk marked, og herigennem lægge en vigtig sten i fundamentet for mere eksport af dansk og nordisk velfærdsteknologi.

Hvis du vil læse mere om styrkelsen af det fælles nordiske marked for velfærdsteknologi, har vi netop udgivet: ”Strengthening the Common Nordic Marked for Welfare Technology”, som han hentes på vores hjemmeside: www.nordicwelfare.org.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00