Nordjyderne følte sig snydt – men de ligger i top over flest statsjob

UDFLYTNING: Nordjyderne beklagede højlydt, at de får for lidt ud af regeringens nye udflytningsplan. Men regionen ligger i forvejen i top målt på statsjob per indbygger, viser Altingets analyse. Til gengæld overser flytteplanen ni ud af ti kommuner, der i forvejen har mindst.

Formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S) var blandt dem, der kritiserede regeringens nye plan, som
giver klart færrest  statsjob til Nordjylland. "Vi bliver snydt,” lød det. Men
Nordjylland er også den region, som i forvejen har flest statsjob per indbygger næst efter hovedstadsregionen. 
Formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S) var blandt dem, der kritiserede regeringens nye plan, som giver klart færrest statsjob til Nordjylland. "Vi bliver snydt,” lød det. Men Nordjylland er også den region, som i forvejen har flest statsjob per indbygger næst efter hovedstadsregionen. Foto: /ritzau/Henning Bagger
Kristine KorsgaardNinna Gøbel Rønberg

Nordjyderne var stærkt utilfredse, da regeringen i sidste uge præsenterede den længe ventede flytteplan for omkring 3.400 statslige arbejdspladser væk fra hovedstadsområdet.

Region Nordjylland er nemlig den, der får færrest statsjob ud af planen: 399 i alt – langt under halvdelen af, hvad de tre andre regioner får.

Nordjyderne er blevet ”nedprioriteret” og ”sorteper” lød det fra borgmestrene. Regionsrådsformand i Nordjylland Ulla Astman (S) sagde, at regionen ”bliver snydt”, og at man bør fordele de statslige arbejdspladser mere ligeligt.

Men ser man på fordelingen af statslige arbejdspladser i forhold til indbyggertallet, så er nordjyderne faktisk nogle af dem, der i forvejen er bedst stillet. Det viser Altingets analyse baseret på tallene før næste flytterunde. 

Det kan godt være, at jeres tal viser, at vi har flest statslige arbejdspladser per indbygger, men jeg tror, det ville se anderledes ud, hvis I rensede for forsvarsarbejdspladserne, som vi har mange af i regionen.

Ulla Astman (S)
Formand for Regionsrådet i Nordjylland

Det er nogle andre statsjob, Nordjylland vil have
Men Ulla Astman holder fast i, at hendes region er ringere stillet end de andre, når det gælder statsjob. For ikke alle arbejdspladser er lige nyttige for området.

Nordjylland er ikke blevet overset. I hvert fald ikke af den her regering.

Sophie Løhde (V)
Innovationsminister

“Det kan godt være, at jeres tal viser, at vi har flest statslige arbejdspladser per indbygger, men jeg tror, det ville se anderledes ud, hvis I rensede for forsvarsarbejdspladserne, som vi har mange af i regionen,” siger hun.

Regionsrådsformanden mener ikke, at en kaserne kan få tandhjulene til at rulle i samme grad som for eksempel Fiskeristyrelsen eller Miljøstyrelsen.

“Hvis regeringens udflytning skal skabe mere balance, så skulle Nordjylland have haft flere arbejdspladser, der kan skabe, forstærke og udvikle faglige netværk, som kan gøre regionen mere attraktiv – for eksempel ved at tiltrække flere virksomheder,” siger Ulla Astman.

Løhde: Nordjylland er ikke blevet snydt
Kritikken bider dog ikke på innovationsminister Sophie Løhde (V), der sammen med statsministeren har stået i spidsen for udflytningsplanen.

"Nordjylland er ikke blevet overset. I hvert fald ikke af den her regering," siger hun i en skriftlig kommentar.

Løhde henviser til, at Thorning-regeringen flyttede syv flere arbejdspladser til København, end den flyttede ud i landet.

"Vi vil noget andet. Med regeringens ’Bedre balance I og II’ (de to udflytningsplaner, red.) har Region Nordjylland fået mere end 900 arbejdspladser, og derudover placeres der nu også en uddannelsesstation i Hobro. Det er jeg rigtig glad for," siger ministeren.

Regeringens nye flytteplan giver det relativt største boost til Region Sjælland, som også i forvejen har færrest statsjob, i forhold til hvor mange der bor i regionen.

Stevns er i bund og får ingen job
Ser man i stedet på, hvordan de statslige arbejdspladser i dag er fordelt på kommuner, rammer regeringens nye flytteplan mere skævt. Den tilgodeser flere af dem, der har mest i forvejen, og overser dem, der har mindst.

Hvis vi tager top-10 over de kommuner, som i forvejen skraber bunden – altså har færrest statsjob i forhold til indbyggertallet – får kun en enkelt af dem gevinst af den nye plan.

Til gengæld får flere af kommunerne i top-10 nu udsigt til endnu flere statslige arbejdspladser.

Læs også

Stevns ligger i bunden med 92 statsjob per 10.000 indbyggere. Samtidig er det en af de kommuner, som ikke har fået noget ved hverken første eller anden flytterunde.

”Det er jeg selvfølgelig rigtig ærgerlig over,” siger borgmester i Stevns Anette Mortensen (S).

Kommunen havde søgt om at få Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet og nogle militære afdelinger, fordi der i Stevns blandt andet er et stort underjordisk anlæg, som blev brugt i forbindelse med den kolde krig.

”Jeg synes, det er en god ide at flytte arbejdspladser ud, og vi havde også sendt nogle gode forslag ind, så det er da ærgerligt, at vi ikke får noget ud af det. Hvis der kommer en runde mere, er vi klar til at søge igen,” siger Anette Mortensen.

Løhde: Nye job smitter af på hele regionen
Innovationsminister Sophie Løhde holder dog fast i, at regeringens plan tilgodeser hele landet.

"Vi har blandt andet set på, hvor der blev placeret arbejdspladser i første flytterunde, men der har også været flere andre hensyn. Og hvis man ser på danmarkskortet, vil man se, at arbejdspladserne er fordelt over hele landet, " siger hun og fremhæver, at regeringen nu også spreder uddannelsespladser rundt i landet.

Men hvorfor giver regeringen flere statsjob til dem, som i forvejen har relativt flest?

"Vi ønsker en bedre geografisk fordeling af de statslige arbejdspladser, og vi kommer rigtig bredt ud til byer rundt i hele landet både i flytterunde et og to. Når statslige arbejdspladser bliver flyttet, så er det i øvrigt ikke kun de enkelte byer og kommuner, der får gavn af arbejdspladserne. Det smitter af på hele regionen," siger Sophie Løhde.

Dokumentation

Bund-10

Så mange statslige arbejdspladser har bundkommunerne i dag pr. 10.000 indbyggere:

Vallensbæk: 36
Ishøj: 57 
Furesø: 74 
Kerteminde: 75 
Egedal: 79 
Stevns: 92 
Halsnæs 102 
Rødovre: 109 
Rebild: 112 
Brøndby: 117.

Af bundkommunerne er det kun Halsnæs, som får statsjob ved anden udflytningsrunde, i alt 78, mens resten får nul. Tallene ovenfor viser status, før næste flytterunde er gennemført.

Top-10

Så mange statslige arbejdspladser har topkommunerne i dag pr. 10.000 indbyggere:

Glostrup: 1.776 
Lyngby-Taarbæk: 1.658
København: 1.132
Allerød: 954
Viborg: 853
Roskilde: 847 
Høje-Taastrup: 830
Ballerup: 754
Haderslev: 774  
Holstebro: 757.

Fire ud af ti kommuner i top-10 får arbejdspladser ved anden udflytningsrunde. Roskilde får 264, Holstebro 122, Viborg 87 og Haderslev 80. 

Kilde: Danmarks statistik 2017 & Finansministeriets svar til finansudvalget, 16. januar 2018, 2017-tal


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anette Mortensen

Viceborgmester (V), Stevns Kommune
ergoterapeut

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Ulla Astman

Tiltrædende kontorchef, HK Nordjylland (1/4/2024), fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00