Nu kan gangbesværede komme på talerstolen i folketingssalen

RENOVERING: Nye gulvtæpper, bredere gange og en direkte lift til talerstolen er alle sammen tiltag, der skal gøre folketingssalen mere tilgængelig for gang- og synsbesværede.

"Rengøringspersonalet skal også have en tak, for jeg ved godt, hvordan der ser ud, når håndværkerne har været i gang," siger Pia Kjærsgaard. 
"Rengøringspersonalet skal også have en tak, for jeg ved godt, hvordan der ser ud, når håndværkerne har været i gang," siger Pia Kjærsgaard. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Freja Søgaard

En større renovation af folketingssalen er nu afsluttet kort før Folketingets officielle åbning tirsdag. Her har der været fokus på at gøre salen mere handicapvenlig. 

"Er det ikke blevet flot?" siger folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ud i rummet til de fremmødte til rundvisningen af den nye sal. 

Det er hende, som sammen med Præsidiet har besluttet, at salen skulle renoveres. Pia Kjærsgaard fortæller, at det er anden etape af den største ombygning i 100 år. Første omgang var under folketingets sommerferie i 2017.

  
Da Susanne Olsen når toppen af talerstolen ved hjælp af liften, fortæller hun en anekdote. "Jeg skrev i en leder her forleden, at jeg også vil være statsminister, og nu sidder jeg her," siger hun.  Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Gulvtæpper og bordrækker
Helt konkret er blandt andet fire bordrækker blevet rykket 12 centimeter, så en kørestol nu kan køre ned gennem midtergangen.

Gulvtæppet er ikke længere grønt, men er skiftet til en lys beige, så svagsynede nemmere kan skelne mellem stoleben, gulv og borde.

Små guldknapper på størrelse med M&M's er placeret på indersiden af bordene, så man kan føle, hvor langt man er kommet i de mange rækker.

Området omkring talerstolen er blevet udbygget med to fløje, og kronen på værket er en lift, så gangbesværede også kan få adgang til talerstolen. 

  
Der er sat små markeringer op, så svagtseende kan føle sig frem, når de bevæger sig rundt i salen.

Gamle bygninger kan godt renoveres
Og netop liften bliver demonstreret til rundvisningen. Her er det Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicapforbund, der har fået æren af at fremvise liften, der både får hende op på toppen af talerstolen og ned igen. 

Afslutningsvist siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, at man ofte hører, at det ikke kan lade sig gøre at gøre ældre huse handicapvenlige.

"De er jo bevaringsværdige, men det her viser, at det godt kan lade sig gøre," siger han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00