Nu skal Merkels afløser findes – igen

FORMANDSKAMP: Tre mænd kæmper om pladsen som arvtager for Angela Merkel, når der i weekenden er landsmøde i CDU. Yderligere to kommer i spil, når snakken falder på, hvem der skal være kanslerkandidat.

Det eneste, der er helt sikkert, når Angela Merkel forlader tysk politik, er, at det bliver en mand, der overtager posten som formand for CDU.
Det eneste, der er helt sikkert, når Angela Merkel forlader tysk politik, er, at det bliver en mand, der overtager posten som formand for CDU.Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Tiden som landsmoder er for Angela Merkel ved at rinde ud. I efteråret er der valg til Forbundsdagen, og her har hun efter 16 år i spidsen for Tyskland valgt ikke at genopstille. Derfor skal der nu findes en ny partiformand, der kan føre CDU igennem valget.

Det sker på et digitalt landsmøde i weekenden, hvor 1001 delegerede skal afgøre, hvem der skal følge i mutti Merkels kæmpestore fodspor.

Det er et vigtigt hverv, vinderen påtager sig, for i de sidste 70 år har CDU regeret Tyskland i ikke mindre end 50 af dem. Sådan kan det meget vel fortsætte, for efter en succesfuld håndtering af coronakrisen ligger partiet sammen med søsterpartiet CSU på mere end 35 procent i meningsmålingerne.

Krisen i Thüringen
Arvtageren var egentlig allerede fundet i 2018, da Annegret Kramp-Karrenbauer vandt posten foran blandt andre Friedrich Merz, der er blandt de tre, der skal tale deres sag i weekenden. Men et delstatsvalg for snart et år siden kostede hende muligheden for at bliver kansler.

I Thüringen blev de lokale CDU-politikere efter delstatsvalget enige med AFD om en koalition. Det blev for meget for Kramp-Karrenbauer, der i overensstemmelse med Angela Merkels midtsøgende linje nægtede at samarbejde med AFD på den yderste højrefløj. CDU i Thüringen lyttede ikke, og så måtte arvtageren træde tilbage.

Det var i februar, og siden er et landsmøde blevet udskudt to gange på grund af coronavirus. Nu kommer forbundsdagsvalget imidlertid så tæt på, at CDU er nødt til at finde sin leder, og derfor må det blive digitalt.

Fortsættelse eller en frisk start
Den nye formand skal findes blandt tre mænd, der alle er jurister fra Nordrhein-Westfalen i Vesttyskland. Den ene, Friedrich Merz, som i øjeblikket fører knebent i meningsmålingerne, stillede som nævnt op allerede i 2018 men tabte med sine 482 stemmer til Kramp-Karrenbauers 517.

De to ligger langt fra hinanden på flere centrale spørgsmål, herunder EU, hvor Merz ikke er for yderligere integration og i højere grad vil have Tyskland til at sikre sine egne interesser. Merz hører til den højreorienterede del af CDU, hvilket også betyder, at han vil tage udlændingekampen op med AFD, mens hans to modkandidater begge er moderate, præcis som Merkel er.

En af dem er Armin Laschet, der har været ministerpræsident for den store delstat Nordrhein-Westfalen siden 2017. Han var udråbt som favorit i begyndelsen af sidste år, men hans medvind hos befolkningen er aftaget gennem coronakrisen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00