Ny aftale om CO2-afgift giver skattelettelser for over to milliarder

Der skrues op for beskatningen af CO2 i den nye grønne skattereform, men samtidig gives der over to milliarder kroner i skattelettelser frem mod 2030. Med skattelettelserne sikrer man en grøn udvikling frem for en grøn afvikling af Danmark, lyder det fra Venstre. SF mener, at aftalen har en god balance mellem at sikre CO2-reduktioner og et fornuftigt skattetryk.

For Venstre var det afgørende, at en grøn skattereform ikke førte til skattestigninger, fortæller Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm.
For Venstre var det afgørende, at en grøn skattereform ikke førte til skattestigninger, fortæller Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Den nye grønne skattereform sikrer ikke kun CO2-reduktioner, men også skattelettelser for over to milliarder kroner.

Det viser det samlede provenu over skattetrykket fra 2023 til 2030 ifølge beregninger fra Finansministeriet i forbindelse med den grønne skattereform.

Det vækker glæde hos et af aftalepartierne, Venstre, som fremhæver skattelettelser som en sejr.

"Vi er lykkes med at indrette skatterne således, at CO2-reduktionen foregår på en måde, som fører til en grøn udvikling i stedet for en grøn afvikling af Danmark. Det er et resultat, som vi er godt tilfredse med,” siger Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre.

Bag den politiske aftale står regeringen med Venstre, Konservative, Radikale og SF. 

Aftalen blev vedtaget 24. juni og er det største enkeltstående bidrag til Danmarks klimamålsætning i 2013 siden klimalovens vedtagelse.

Tabel over skattetryk i den grønne skattereform.
Tabel over skattetryk i den grønne skattereform. Foto: Finansministeriet

Skattestigninger fra 2027

Men der kommer ikke skattelettelser hvert år fra 2023 til 2030.

Dykker man ned i de enkelte år, kan man se, at skattetrykket for det samlede provenu ændrer sig fra skattelettelser til skattestigninger fra 2027.

I 2026 forventes det, at der vil være 375 millioner kroner i skattelettelser, men i 2027 forventes der 350 millioner koner i skattestigninger ifølge tabel 1 fra Finansministeriet.

Er det egentlig skattelettelser på sigt, Danmark kan se frem til efter 2030, når der er skattestigninger fra 2027?

”Der er på sigt skattelettelser i reformen. Vi har fået lavet beregninger for efter 2030, og der vil være skattelettelser for 200 milliarder kroner, så det vender stadig den rette vej efter 2030. Men det er selvfølgelig klart, at hvis man bliver ved med at bruge en masse CO2, så vil man i højere grad skulle betale for de afgifter, der er på CO2,” siger Louise Schack Holm.

V: ”Selvfølgelig ville vi gerne have haft selskabsskattelettelser”

Selvom det lykkes for Venstre at få gennemført skattelettelser, har partiet ikke fået opfyldt alle krav.

Under forhandlingerne satte Venstre og Konservative sig for, at selskabsskatten skulle sænkes, hvis partierne skulle acceptere, at virksomheder skal pålægges en CO2-afgift i en grøn skattereform.

Kravet fra Venstre og Konservative lød, ifølge Berlingske, at selskabsskatten skal sænkes med 1,3 milliarder kroner årligt fra 2025.

Men det skete ikke.

Og det ærgrer Louise Schack Elholm. Hun er dog generelt tilfreds med, at Venstre har sikret skattelettelser frem til 2030.

”Selvfølgelig ville vi gerne have haft selskabsskattelettelser. Det er det mest vækstskabende tiltag, vi kan lave. Men det er grundlæggende rigtig fine skattelettelser, vi har fået,” siger hun.

SF: Nej tak til selskabsskattelettelser

Hos SF mener man, at partierne er kommet frem til en god balance i aftalen, som både sørger for CO2-reduktioner og tager højde for, at skattetrykket ikke stiger.

Partiets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, understreger, at det fra start har været afgørende for SF, at den grønne skattereform skal bidrage til at reducere CO2.

Det mål, konkluderer han, er lykkes at integrere i aftalen. 

"Det vigtigste for SF er, at den grønne skattereform skal levere på CO2-reduktioner, og det må vi sige, at den gør med 4,3 millioner ton. Vi har fundet den balance, der var meget vigtig for nogle partier, og som stadig sikrer at levere på CO2-reduktioner," siger han. 

Rasmus Nordqvist påpeger, at nogle partier ønskede selskabsskattelettelser. Det ønske delte SF dog ikke, lyder det. 

"Nogle partier snakkede om, at der skulle være selskabsskattelettelser, og det ønskede vi selvfølgelig ikke. Vi har fundet en meget målrettet måde, hvor man letter nogle afgifter, og hvor man skaber nogle andre afgifter," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00