Ny chef på uriaspost er tiltrukket af svær udlændinge-jura

JOBSKIFTE: Christian Hesthaven er ny afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Kombinationen af et centralt politisk fokus og kompliceret jura lokkede ham væk fra Statsministeriet.

Christian Hesthaven har mange år i Justitsministeriet bag sig og har senest været juridisk kommitteret i Statsministeriet.
Christian Hesthaven har mange år i Justitsministeriet bag sig og har senest været juridisk kommitteret i Statsministeriet.Foto: Udlændinge- og Integrationsministeriet
Sine Riis Lund

Det er en af Slotsholmens juridiske sværvægtere, der i starten af november er begyndt som afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

41-årige Christian Hesthaven har de seneste to et halvt år været juridisk kommitteret i Statsministeriet og chef for Statsministeriets juridiske afdeling. Nu er han sat i spidsen for familie- og opholdsafdelingen under udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Det var da også blandt andet udsigten til en stilling med kompliceret jura, der fik ham til at søge jobbet.

“Det er svært at få øje på ret mange andre områder, der har kombinationen af at være et så centralt politisk område og samtidigt indeholde et væld af så komplicerede, juridiske faglige spørgsmål,” siger Christian Hesthaven.

Fakta
Familie- og opholdsafdelingen
  • Afdelingens overordnede opgave er at lovgive omkring blandt andet familiesammenføringsreglerne, reglerne for permanent ophold og indfødsretsområdet.
    Desuden står afdelingen for at styrke kontrol- og sikkerhedsindsatsen.

Stor politisk bevågenhed
Før tiden i Statsministeriet havde Christian Hesthaven en klassisk karriere op gennem Justitsministeriet, hvor han blandt andet nåede at være chef for strafferetskontoret.

Nu har han overtaget en stilling, der også nyder stort politisk fokus, og som de senere år har været omgærdet af en vis tumult og stor mediebevågenhed.

Det er svært at få øje på ret mange andre områder, der har kombinationen af at være et så centralt politisk område og samtidig indeholde et væld af så komplicerede, juridiske faglige spørgsmål.

Christian Hesthaven
Afdelingschef, Udlændinge- og Integrationsministeriet

I 2015 blev en tidligere afdelingschef således fritaget for tjeneste på grund af den såkaldte statsløsesag.

Og Politiken har i en række artikler beskrevet, hvordan den seneste afdelingschef, Lykke Sørensen, internt forsøgte at advare mod en ulovlig beslutning om at tvangsadskille alle unge asylpar, hvor den ene part var under 18 år.

Folketingets Ombudsmand har efterfølgende konkluderet, at ministeriet handlede ulovligt.

Christian Hesthaven mener dog ikke, at han har påtaget sig en særligt udsat stilling.

“Det er lidt en journalist-tænkning. Sådan ser jeg det slet ikke. I min verden er det her et embedsmandsjob på linje med dem, jeg har haft tidligere, hvor jeg byder ind med min person og min faglighed,” siger han.

Derfor er skæbnen for de tidligere afdelingschefer på posten heller ikke noget, han skænker en tanke.

"Jeg vil naturligvis ikke forholde mig til mine forgængere i de stillinger, jeg gennem tiden har haft. Jeg går på arbejde hver eneste dag for at yde den til enhver tid siddende minister og regering rådgivning efter bedste evne og hensigt. Og hvis man har den tilgang til det, så kan man jo ikke gå rundt og være bekymret.”

Vægter dialog og inddragelse
Derimod er det særligt rollen som leder, der har fyldt Christian Hesthavens tanker.

Han står i dag i spidsen for flere mennesker, end der var i hele Statsministeriets departement.

Som en ledelsesværdi peger han på den dialogbaserede ledelse. Han vil gerne inddrages i overvejelser tidligt i et forløb, hvor sagen endnu ikke er færdig, pakket og klar til ministeren.

Som afdelingschef for op imod 100 ansatte, får du så ikke meget travlt med den tilgang til arbejdet?

“Joh, men det er også et spørgsmål om, hvornår det er fornuftigt at lægge sin indsats. Hvis man omvendt altid kommer meget sent ind i sagerne, så kan der også være noget tabt der, som kunne være vundet tidligere. Jeg tror, det er måden at få det bedste slutprodukt,” siger Christian Hesthaven.

Ansvaret tynger ikke
Han holder også af dynamiske processer. Når en svær problemstilling skal løses, ser Christian Hesthaven gerne, at man sætter sig om et bord, breder pyramiden ud og lader argumenterne vægte.

Men når beslutningen skal tages, har han det fint med at være manden med graden på skuldrene, der skal træffe en endelig beslutning. Og dermed også sidde med en stor del af ansvaret.

“I bund og grund ved man jo ofte ikke på forhånd, hvilken sag på dit bord, der om en uge eller en måned kan blive hvirvlet ind i noget, som giver anledning til politisk eller offentlig opmærksomhed. Det er en erhvervsrisiko, der følger med, som man må kunne leve med, når man sidder i sådan en stilling,” siger Christian Hesthaven.

Den tidligere stilling som afdelingschef for udlændingeområdet er blevet delt op i to afdelinger med hver deres chef. Den anden afdeling er asyl- og migrationsafdelingen, som Niels Henrik Larsen er afdelingschef for.

Dokumentation

Blå bog: Christian Hesthaven

Uddannelse
Cand.jur., Aarhus Universitet (1996-2002)

Karriere

  • Afdelingschef for familie- og opholdsafdelingen, Udlændinge- og Integrationsministeriet (2017-)
  • Juridisk kommitteret, Statsministeriet (2015-2017)
  • Kontorchef, Færdselskontoret og Strafferetskontoret, Justitsministeriet (2013-2015)
  • Chefkonsulent, Statsretskontoret og Færdselskontoret, Justitsministeriet (2012-2013)
  • Souschef, Statsretskontoret, Justitsministeriet (2011-2011)
  • Fuldmægtig, Statsretskontoret, Justitsministeriet (2009-2011)
  • Ledende ministersekretær for justitsministeren (2007-2009)
  • Dommerfuldmægtig, Retten i Korsør (2005-2007)
  • Fuldmægtig, Procesretskontoret og Civilkontoret, Justitsministeriet (2002-2005)

Herudover delt tjeneste

  • Anklagerfuldmægtig, Københavns Politi (2002-2003)
  • Juridisk sekretær, Klagenævnet for Udbud (2003-2005)
  • Medhjælper, Statsadvokaten for København og Bornholm (2009-2011)
  • Underviser i forfatningsret, Københavns Universitet (2010-2011)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Hesthaven

Direktør, Nævnenes Hus
cand.jur. (Aarhus Uni. 2002)









0:000:00