Ny kontanthjælpsreform tager form i Slotsholmens korridorer

Der foregår lige nu uformelle drøftelser hos beskæftigelsesministeren om regeringens kommende udspil til en kontanthjælpsreform. 37 timers arbejdspligt indgår i diskussionerne.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er i gang med de indledende drøftelser om nye kontanthjælpsregler. SVM-regeringen ønsker blandt andet at indføre en arbejdspligt på 37 timer om ugen for indvandrere, som S-regeringen ikke kom igennem med i sidste valgperiode.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er i gang med de indledende drøftelser om nye kontanthjælpsregler. SVM-regeringen ønsker blandt andet at indføre en arbejdspligt på 37 timer om ugen for indvandrere, som S-regeringen ikke kom igennem med i sidste valgperiode.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Simon LesselRikke Brøndum

Det var med hidsige diskussioner og valgtrusler, at venstrefløjen sammen S-regeringen fem minutter i lukketid landede en aftale om et nyt kontanthjælpssystem.

Aftalens hovedformål var at bringe flere børn ud af en opvækst i fattigdom, men den nåede aldrig at blive forvandlet til lov, før der med folketingsvalget i november 2022 var skabt en ny og markant anderledes parlamentarisk situation.

Nu er en ny reform i støbeskeen hos beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Ifølge Altingets oplysninger er der ikke officielle forhandlinger i gang. Men der foregår for tiden uformelle drøftelser mellem beskæftigelsesministeren og flere partier forud for tilrettelæggelsen af SVM-regeringens udspil.

Regeringen lægger op til forenkling og en styrket indsats for at få langtidsledige i beskæftigelse. Denne ambition deler vi med regeringen. Tror vi på, at udspillet kan netop det, når noget mere konkret har taget form, så kan vi godt forestille os at være en del af det.

Solbjørg Jakobsen, beskæftigelsesordfører, Liberal Alliance

Sólbjørg Jakobsen fra Liberal Alliance har som beskæftigelsesordfører været til uformelle snakke med regeringen.

"Regeringen lægger op til forenkling og en styrket indsats for at få langtidsledige i beskæftigelse. Denne ambition deler vi med regeringen. Tror vi på, at udspillet kan netop det, når noget mere konkret har taget form, så kan vi godt forestille os at være en del af det," siger hun til Altinget.*

SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge har været til lignende drøftelser.

"Vi er i drøftelser med regeringen, og SF’s mål er, at der skal være færre fattige børn i Danmark," siger han.

Altinget har spurgt Beskæftigelsesministeriet, hvornår regeringen forventer at præsentere sit udspil til kontanthjælpsreformen samt indkalde til forhandlinger. Det har ikke været muligt at få oplyst. 

Læs også

Arbejdspligt på bordet 

Udspillet kan denne gang blive en mere appetitvækkende omgang for de blå partier, der ikke var med i aftalen om ’børnenes kontanthjælpsreform’ fra sidste regeringsperiode.

I hvert fald er regeringens ambition om at indføre en 37 timers arbejdspligt på bordet, ifølge Altingets oplysninger.

Arbejdspligten er ifølge regeringen tænkt som en forudsætning for, at borgere på offentlig forsørgelse med det regeringen kalder ”integrationsbehov”, kan få deres ydelser udbetalt.

Arbejdspligten kan blandt andet opfyldes ved at tage nyttejob i form af at smøre håndmadder på et plejehjem, vaske tøj for ældre eller lave forefaldende arbejde, har statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere forklaret til TV2.

"De kommer til at skulle arbejde 37 timer for overhovedet at kunne få en ydelse. For os er det et meget grundlæggende og vigtigt dansk princip: Man skal kunne forsørge sig selv, man skal være en del af arbejdsmarkedet," sagde statsministeren i foråret til TV2.

Statsministeren har også tidligere fortalt, at de indvandrere på kontanthjælp, som er kommet til Danmark før 2008 – omkring 10.000 personer - fremover skal modtage den lavere SHO-ydelse.

Det er ifølge Altingets oplysninger også på beskæftigelsesministerens tegnebræt, ligesom det skulle ligge fast, at de 250 millioner kroner fra det midlertidige børnetilskud under S-regeringen ikke bliver medtaget i regeringens udspil.

*Citatet fra Liberal Alliances beskæftigelsesordfører er justeret fredag d. 29. september kl. 15.06. Tidligere kunne det læses som, at Liberal Alliance allerede på nuværende tidspunkt tror, at regeringens udspil lever op til Liberal Alliances krav. Det er ikke korrekt udlagt. Citatet er præciseret, så det fremgår, at partiet endnu ikke har taget endeligt stilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00