Ny lov: Mangel på ressourcer er ingen undskyldning for ikke at indkalde til screening

KRÆFT: Regionerne kan ikke fraskrive sig ansvaret for forsinkede kræftscreeninger med ressourcemangel, fastslår ny lov. Loven gælder fremadrettet, så allerede ramte patienter får ikke ret til erstatning. Danske Patienter vil hegne ressourcereglen endnu mere ind.

Patienter, der får skader på grund af for sen indkaldelse til screening, får ret til erstatning.
Patienter, der får skader på grund af for sen indkaldelse til screening, får ret til erstatning.Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Patienter, der får skade på grund af forsinket indkaldelse til screening for kræft, har fremover ret til erstatning. 

Folketinget har enstemmigt vedtaget en lovændring, der afskaffer den såkaldte ressourceregel i forhold til kræftscreening.

Det betyder, at regionerne ikke længere kan bruge mangel på ressourcer som begrundelse for ikke at overholde tidsfristerne for indkaldelse til screening. Fremover skal Patienterstatningen vurdere, om en patient, der er indkaldt for sent, har ret til erstatning, uanset om der har været begrænsninger i de ressourcemæssige rammer.

Lovændringen vækker glæde i Kræftens Bekæmpelse:

Hvis en patient får en behandling, der ikke lever op til faglige standarder, og derfor får en skade, skal man selvfølgelig kunne få erstatning, også selvom der er ressourcemangel.

Morten Freil
Direktør, Danske Patienter

"Det er afgørende, at kræft opdages tidligt. Vi har en klar forventning om, at sundhedsvæsenet agerer derefter og overholder de mål, der er sat op for netop at sikre en rettidig indsats som for eksempel screening til tiden," siger direktør Jesper Fisker.

Hos Danske Patienter er man også glade for loven, men her ønsker man at få hegnet ressourcereglen endnu mere ind:

"Vi er glade for, at man har fået sat en prop i i forhold til screeninger. Men vi er da stadig bekymrede for, at ressourcereglen kan blive brugt inden for andre områder," siger direktør Morten Freil.

For sent opdaget brystkræft
Efter en højesteretsdom i 2018 slog fast, at Patienterstatningen kunne afvise erstatningskrav fra kræftpatienter med henvisning til ressourcemangel, meldte flere sundhedspolitikere på Christiansborg ud, at de ville arbejde for en lovændring.

Højesteretsdommen vedrørte et erstatningskrav fra en kvinde, der blev indkaldt for sent til en undersøgelse for brystkræft. Kvinden blev screenet med 38 dages forsinkelse og havde udviklet brystkræft, men fik afslag på erstatning i både patientskadesystemet, Østre Landsret og til sidst Højesteret.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00