Ny måling efter sundhedsudspil: Der er dømt tæt opgør mellem blokkene

POLITISK INDEKS: Løkkes store sundhedsreform har flyttet meget få vælgere ifølge ny meningsmåling. Det lægger op til en tæt valgkamp, hvor alt kan ske, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Oppositionen står fortsat til at hive en valgsejr hjem, hvis der var valg i dag.

Men det vil være en snæver sejr, for det er mindre end to procentpoint, der adskiller de to blokke.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Ifølge målingen står Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet til at få 50,2 procent af stemmerne, mens 48,1 procent vil stemme på et parti i den blå lejr.

Målingen kommer i kølvandet på, at regeringen ledt an af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fremlagt sit storstilede udspil til en sundhedsreform. Men det lader til, at selv det udspil ikke er nok til for alvor at tiltrække vælgerne.

Læs også

Men alt håb er bestemt ikke ude for Løkke og co. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kalder målingen for et ”tricky resultat” og peger på, at afstanden mellem rød og blå blok er så lille, at intet er sikkert endnu:

”På den ene side har regeringens store sundhedsudspil flyttet meget lidt mellem blokkene. Det er Løkkes helt store satsning, men den er ikke nogen gamechanger,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”På den anden side står blokkene nu så tæt, at alt kan ske. For et år siden stod Socialdemokraterne i en suveræn position og kunne realistisk drømme om at lande et resultat over 30 procent. Sådan er det ikke længere. Nu bliver det kamp fra hus til hus, før sejren er hjemme.”

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

S på samme niveau som i 2015
Netop Socialdemokratiet står i målingen til 26,4 procent af stemmerne, der kan veksles til 47 mandater. Det er nøjagtigt det samme som partiets valgresultat i 2015.

Det er samtidig et stykke fra partiets niveau for et år siden, hvor partiet fra Norstat-målingen i januar 2018 stod til 30,9 procent af stemmerne.

Sidenhen er partiet begyndt at varme op til det kommende folketingsvalg med en række udspil, hvor det seneste i rækken blev præsenteret tirsdag. Her lagde Socialdemokratiet op til at sænke pensionsalderen for ufaglærte og faglærte.

Det kom i slutningen af måleperioden, og derfor kan man ikke vurdere effekten af det i denne måling. Men Erik Holstein påpeger alligevel, at S-formand Mette Frederiksen og co. får brug for mere konkrete forslag, hvis de skal fange flere vælgere:

”I sig selv er forslaget en klar vindersag, men det er ikke særlig konkret. Hvis S skal mobilisere op til valget, skal de have nogle helt konkrete forbedringer på bordet,” siger han.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Løkke trykker ikke på knappen nu
Det kommende folketingsvalg skal afholdes senest 17. juni i år. Men der er ikke udsigt til, at denne måling giver anledning til, at Lars Løkke får lyst til at trykke på valgknappen endnu.

Heller ikke selvom Venstre er det parti, der går mest frem i forhold til den forrige måling. Sidst stod partiet til 18,2 procent, og denne gang er tallet 19,3 procent.

”Venstre står for den største fremgang siden sidst, men også her er det lidt lala. Venstre har meget svært ved at hæve sig over det dårlige valgresultat, næsten ligegyldigt hvad de gør. Det her er ikke en måling, der får Løkke til at fremrykke valgplanen,” siger Erik Holstein.

Venstre fik 19,5 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2015, hvilket blev betegnet som et katastrofevalg, fordi partiet måtte vinke farvel til 13 mandater.

ALT og NB nyder godt af status quo
Foruden Venstres fremgang på 1,1 procentpoint, er det kun Liberal Alliance og Enhedslisten, der har bevæget sig lidt i forhold til forrige måling.

Begge partier går 0,9 procentpoint tilbage. Ellers er der næsten status quo for de øvrige partier. Det gælder også for Alternativet, hvor partiets formand, Uffe Elbæk, ellers har været i modvind, efter han sagde, at han kunne se fascistiske træk i dansk politik.

”Den slags havde kostet i andre partier, men Alternativet ser ud til at have super loyale vælgere, der opererer i deres eget univers,” siger Erik Holstein.

Et andet parti, der har god grund til at glæde sig over status quo, er Nye Borgerlige. Partiet har nemlig i de sidste seks Norstat-målinger ligget over spærregrænsen, og ifølge Erik Holstein tyder rigtig meget på, at Folketinget får et tiende parti efter valget.

”De skal efterhånden klokke grundigt i det for ikke at komme ind. Den største fare er nok, hvis der er nogle loose guns blandt deres kandidater, der kommer med vilde udtalelser i selve valgkampen. Sker det ikke, kommer de i Folketinget,” siger han.

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 16.-22. januar 2019 blandt 1.207 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)









0:000:00