Ny måling: Enhedslisten fastholder fremgang

MÅLING: Enhedslisten kan glæde sig over medvind i en ny meningsmåling forud for sit årsmøde. Det er blandt andet slagsmålet om OK18, der har sikret partiet en større opbakning blandt vælgerne, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Når Enhedslistens medlemmer fredag samles til årsmøde, kan de glæde sig over, at partiet fastholder den vælgeropbakning, det har vundet under OK18-forløbet.

Hvis der var valg i dag, står Enhedslisten nemlig til at udvide sin 14 mandater store folketingsgruppe med yderligere to mandater.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Partiet får opbakning fra 9,2 procent af vælgerne, hvilket er en fastholdelse af niveauet fra den seneste Norstat-måling i marts. Det er desuden en fremgang fra resultatet på 7,8 procent ved folketingsvalget i 2015.

”Målingen er et perfekt oplæg til Enhedslistens årsmøde her i bededagsferien. Slagsmålet om OK18 har været en ren foræring til Enhedslisten, der uden pragmatiske hensyn kan kaste sig ind på slagmarken på lønmodtagernes side. EL har efterhånden opbygget nogle styrkepositioner i fagbevægelsen,” siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

EL skal fastholde position som venstrefløjsparti
Under den tidligere Thorning-regering fik Enhedslisten også en del medvind i målingerne, men da det kom til valgdagen i juni 2015, var partiet kun i stand til at indkassere en del af gevinsten, fordi Alternativet kom stormende bagfra.

Men det kommer ikke til at gentage sig ved næste folketingsvalg, vurderer Erik Holstein.

Han peger på, at det afgørende for Enhedslisten derimod bliver at bevare positionen som det store venstrefløjsparti foran SF.

”Det er foreløbig lykkedes, selvom SF også får et rigtig fint resultat i Norstat-målingen,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Hvis emner som klima, miljø og kampen mod ulighed kommer til at fylde meget i den kommende valgkamp, er Enhedslisten godt rustet, mens de står væsentligt svagere på værdipolitikken.”

 

Alternativets nedtur fortsætter
Mens Enhedslisten har medvind, ser det anderledes ud for netop Alternativet. Partiet fortsætter en tilbagegang til 3,4 procent og lægger sig under folketingsvalgresultatet på 4,8 procent.

”De 3,4 procent til Alternativet understreger en nedadgående tendens, der har varet nogle måneder. For et par år siden var Alternativet helt oppe omkring 8 procent, men det er som om, de ikke rigtig kan få gang i showet igen. Alternativet har landsmøde i næste weekend, og det er vigtigt for dem at udnytte den mulighed optimalt,” siger Erik Holstein.

Trods nedturen for Alternativet står oppositionen ifølge målingen stadig til at få magten med 94 mandater, mens blå blok får blot 81 mandater.

Det er blandt andet Socialdemokratiet, der går frem i målingen. Men her er det muligt, at partiet ligger i den yderste ende af det statistiske spænd, mener Erik Holstein.

”Socialdemokratiet får en overraskende klar fremgang efter det katastrofale dyk i sidste måned. Men jeg vil godt se tendensen bekræftet af andre målinger, før jeg konkluderer, at S har lagt OK18-trængslerne bag sig,” siger han.

Vermund overrasker
OK18-forhandlingerne er ved at gå ind i en absolut slutfase, hvor der er få dage tilbage til at nå at lande en aftale, hvis Danmark ikke skal ud i en omfattende storkonflikt. Indtil videre er der kun indgået et delforlig på det regionale område.

Her vil det naturligvis være en fordel for Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen, hvis en storkonflikt undgås i sidste øjeblik, siger Erik Holstein.

”Så kan Mette Frederiksen vende tilbage til sin ellers meget vellykkede spilleplan op til valget, og så vil OK18 måske stå som et uheldigt intermezzo. De næste dage bliver ret afgørende,” tilføjer han.

En af målingens overraskelser skal findes på den anden side af det politiske spektrum. Det drejer sig om Nye Borgerlige, der er over spærregrænsen. Selvom der er tale om meget små tal, fremhæver Erik Holstein, at det er tankevækkende, at partiet kan holde sig over spærregrænsen i perioder, hvor der intet fokus er på det.

”Det begynder at tyde godt for Pernille Vermund, som vil få masser af taletid i valgkampen,” siger han.

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 19. april – 25. april 2018 blandt 1.213 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,55 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00