Ny måling: Papes popularitetsnedtur har bidt sig fast

For anden gang i streg ligger opbakningen til Søren Pape Poulsens statsministerkandidatur lavere end længe blandt vælgerne. Det viser ny måling foretaget på valgkampens første dag

Hver femte vælger peger denne gang på Pape som deres foretrukne statsminister, der er gået ti procentpoint tilbage siden midten af august.
Hver femte vælger peger denne gang på Pape som deres foretrukne statsminister, der er gået ti procentpoint tilbage siden midten af august.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Søren Pape Poulsen (K) har taget hul på valgkampen i modvind.

Den konservative partileder fortsætter nemlig endnu engang sit fald i opgørelsen over, hvilken af de tre kandidater til statsministerposten – Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Pape Poulsen – vælgerne foretrækker som statsminister efter valget. 

Læs også

Det viser en ny måling foretaget på dagen for valgudskrivelsen af Epinion på vegne af Altinget og DR.

Hver femte peger denne gang på Pape, der er gået ti procentpoint tilbage siden midten af august. Det var her, han stillede sig frem og erklærede sig selv om udfordrer til Venstres Ellemann og titlen som blå regeringschef og Mette Frederiksen.

Siden har en række artikler om mystiske ministermøder på private ferier i Caribien og falske historier om Papes (snart forhenværende) ægtemands religion og familiære relationer til præsidenten i Den Dominikanske Republik fyldt en del i mediebilledet.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Effekten, der er svagere denne gang, kunne allerede aflæses i septembermålingen: Her pegede 24 procent på K-formanden mod 31 procent måneden før.

Mens det i første omgang så ud, som om vælgerne især pegede på Mette Frederiksen frem for Pape, lader det til, at det kunne være Venstre-formanden, der denne gang får del i sin blå rivals nedtur. 

Hvor den siddende statsminister fastholder næsten fire ud af ti vælgeres opbakning, er der tegn på en svag fremgang til Ellemann, som går to procentpoint frem fra 14 til 16 procent siden seneste måling i september. Det falder dog stadig indenfor den statistiske usikkerhed, som er 2,8 procentpoint i denne måling.

Bag målingen

Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.220 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover.

Interviewene er indsamlet online på Epinions panel 5. oktober 2022.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 2,8 procentpoint.

Fortsat populær blandt vælgerne

Når vi kigger på samtlige partilederes popularitet, klarer Pape sig fortsat godt i det samlede billede, og der er ikke sket større udsving de seneste uger. Skruer vi tiden en måned længere tilbage, så det dog alligevel noget bedre ud.

I august var hele 55 procent af vælgerne nemlig positivt stemt overfor ham – og det gjorde ham til den mest populære partileder. Den førerposition havde han haft siden april. Men i september var det forbi, og han ligger fortsat på en andenplads efter Mette Frederiksen, som 48 procent af vælgerne er positivt stemt overfor.

Dog kan Pape Poulsen lune sig ved, at andelen af vælgere, der er negativt stemt overfor ham, er faldet en smule fra 39 til 36 procent. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00