Ny måling viser opbakning til regeringens planer om kortere uddannelser

I den offentlige debat har regeringens reformplaner på universitetsområdet fået en hård medfart. Men spørger man i befolkningen, støtter flest op om SVM-regeringens idé.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Erhvervsliv, studerende, universitetsrektorer, professorer og erhvervsorganisationer har kritiseret regeringens forslag om at halvdelen af de studerende på fremtidens kandidatuddannelser ikke længere skal have en toårig kandidatuddannelse, men i stedet en etårig.

Det kan måske give et indtryk af, at det kun er regeringen selv, der for alvor synes, reformen er en god ide. Men spørger man i en meningsmåling, hvad befolkningen synes, kan regeringen her ane nogle allierede.

I en meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget svarer 41 procent, at det er en god ide at reformere kandidatuddannelserne, så halvdelen af de studerende i stedet skal tage kortere, mere erhvervsrettede uddannelser.

Om målingen

Målingen er lavet af Epinion for Altinget og DR

Den er baseret på 1103 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden 22. marts - 29. marts 2023.

31 procent svarer, at det er en dårlig ide, og 27 procent svarer "Ved ikke".

Og kigger man dybere i besvarelserne gemmer der sig nogle interessante mønstre i, hvem det er, der bakker op om regeringens reform.

Deler man besvarelserne op efter parti, kan man se, at det især er de vælgere, der stemmer på regeringspartierne (S, V og M) eller de borgerlige partier, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Nye Borgerlige eller DF, der bakker op om reformen,

Gå selv på opdagelse i tallene herunder:

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00