Ny pædagoguddannelse skal styrke specialpædagogikken

PÆDAGOGUDDANNELSE: Folketingets partier blev torsdag enige om en reform af pædagoguddannelsen. Specialpædagogikken bliver styrket, og derudover skal de pædagogstuderende fremover vælge mellem tre specialiseringer. De faglige organisationer ser positive takter i den nye pædagoguddannelse.
Den nye pædagoguddannelse skal styrke specialpædagogikken og derudover give de pædagogstuderende forskellige muligheder for specialisering. Det er hovedpunkterne i den aftale, som alle Folketingets partier torsdag blev enige om.
Den nye pædagoguddannelse skal styrke specialpædagogikken og derudover give de pædagogstuderende forskellige muligheder for specialisering. Det er hovedpunkterne i den aftale, som alle Folketingets partier torsdag blev enige om. Foto: Altinget.dk
Jesper Birch

Der er brug for en ny pædagoguddannelse, som i højere grad fokuserer på specialpædagogikken og pædagogernes fagspecialisering. 

Det mener alle Folketingets partier, der torsdag formiddag blev enige om fremtidens pædagoguddannelse. 

Reformen betyder, at fremtidens pædagogstuderende skal tage et grundforløb på godt et år, hvor de blandt andet skal undervises i specialpædagogik. Derefter skal de så specialisere sig i én af tre forskellige pædagogikker: dagtilbuds-, skole- og fritids- eller social- og specialpædagogik. 

"Evaluering viser, at der er behov for øget grad af specialisering. Men der er også behov for, at alle pædagoger stifter bekendtskab med specialpædagogik, så de kan håndtere de udfordringer, der er i en helt almindelig vuggestue med børn, som har særlige udfordringer," sagde uddannelsesminister Morten Østergaard (R) på pressemødet.  

Evaluering viser, at der er behov for øget grad af specialisering. Men der er også behov for, at alle pædagoger stifter bekendtskab med specialpædagogik, så de kan håndtere de udfordringer, der er i en helt almindelig vuggestue med børn, som har særlige udfordringer.

Morten Østergaard
Uddannelsesminister (R)

"Vi er enige om, at pædagogerne er lige så vigtige som lærerne, og derfor er det afgørende, at vi også reformerer pædagoguddannelsen, så vi får dygtigere pædagoger i fremtiden, som kan tage hånd om vores børn og udsatte grupper i samfundet," lød det videre fra uddannelsesministeren.  

De borgerlige partier med i ny aftale
Aftalen om reform af pædagoguddannelsen har været længe undervejs. Regeringen, DF og EL blev før sommerferien enige om en aftale, der endda nåede at blive sendt i høring.

Men for et par uger siden vaskede uddannelsesministeren tavlen ren og inviterede alle Folketingets partier til nye forhandlingsrunder. Det betød, at de borgerlige partier også er med i torsdagens nye aftale om reform af pædagoguddannelsen.

For Konservative har det været vigtigt at sikre sig indflydelse på den del af aftalen, der handler om køn.  

"Når ministeren en gang skal skrive bekendtgørelsen til lovteksten, så får vi indflydelse på den del, der hedder kønsdimensionering," sagde Konservatives undervisningsordfører, Vivi Kier, på pressemødet.

"Jeg vil ganske enkelt sikre, at vi ikke ender i svenske tilstande, hvor man har erstattet han og hun med fællesbetegnelsen "høn". Børn skal ikke gå i neutralt og jordfarvet tøj, fordi staten beslutter, at vi alle skal være ens og se ens ud. Så med de rette stramninger og ændringer i teksten, er det en god aftale, vi i dag lancerer for fremtidens pædagoguddannelser," lød det videre fra Vivi Kier (K) i en pressemeddelelse kort tid efter torsdagens pressemøde.  

BUPL og Socialpædagogerne glade for den nye aftale
De faglige organisationer ser frem mod en styrkelse af specialpædagogikken og de tre nye specialiseringsspor.

Socialpædagogernes Landsforbund er udpræget tilfredse med specialiseringen: 

”Vi har i flere år set, hvordan arbejdsmarkedet har haft behov for en socialpædagogisk specialisering, fordi den brede pædagoguddannelse ikke gav pædagoger kompetencer til at arbejde på det socialspecialiserede område. Med specialiseringen får man deciderede eksperter i social- og specialpædagogik,” siger formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, i en pressemeddelelse. 

Hos BUPL har der tidligere været bekymring for en for tidlig specialisering. Men den nye aftale mellem alle partier i Folketinget er et skridt i den rigtige retning, mener BUPL:

"Der er blevet lyttet til os, og lovforslaget lægger nu op til, at de studerende skal træffe valg om specialiseringsspor efter en lidt længere fællesdel, og valget sker dermed på et mere kvalificeret grundlag," siger faglig sekretær i BUPL, Allan Baumann i en pressemeddelelse. 

BUPL er også tilfredse med, at alle pædagogstuderende fremover får undervisning i specialpædagogik.

”Vi er glade for, at alle studerende nu sikres viden om specialpædagogik. Det er der også brug for i almentilbuddene, som skal rumme flere børn med særlige behov," lyder det fra Allan Baumann.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Vivi Kier

Fhv. MF (K)
sygeplejerske (Odense Universitetshospital 1983)

0:000:00