Ny rapport om voksende tilpasningsgab: Dansk FN-general og klimarådgivere efterlyser flere klimapenge

Regeringen skal skille klimabistanden fra den traditionelle bistand. Det siger ngo-klimarådgivere på dagen, hvor ny rapport kaster lys over misforholdet mellem behovet for hjælp til tilpasning og de midler, de rige lande har afsat.

Tørke i Etiopien.
Tørke i Etiopien.Foto: Tiksa Negeri/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Temperaturen i én af de mest brandvarme diskussioner på årets FN-klimatopmøde i Glasgow, COP26, har fået et nøk opad på fjerdedagen i den skotske storby.

Det skyldes torsdagens lancering af en ny rapport over gabet mellem udviklingslandenes behov for hjælp til klimatilpasning og det faktiske beløb, der er mobiliseret af verdens rigeste lande.

Omkostningerne ved at tilpasse sig konsekvenserne af klimakrisen er nemlig fem til ti gange større, end den nuværende klimabistand. Og gabet vokser. Sådan lyder konklusionerne i rapporten, der er udgivet af FN's Miljøorganisation, UNEP.

"Det er tydeligt, at vi ikke gør nok i forhold til tilpasning – for at støtte og beskytte ikke bare de mest sårbare samfund og lande, men også dem i velhavende nationer, der i stigende grad finder sig selv midt i en tiltagende storm," sagde generaldirektøren i UNEP, danske Inger Andersen, i en tale. 

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også
 

Samtidig viser rapporten, at prisen for tilpasning alene i ulandene kun vil stige med i årene, der kommer, i takt med at konsekvenserne af klimaforandringerne vokser.

I 2030 vil beløbet lyde på mellem 140 og 300 milliarder dollar årligt. Og i 2050 vil det lyde på mellem 280 og 500 milliarder dollar hvert år.

Tilpasning udgør sammen med reduktion de to ben i den klimabistand på 100 milliarder dollar om året fra 2020, som verdens rige lande – herunder Danmark – har lovet de fattige lande.

Men det løfte er efter alt at dømme ikke overholdt: I 2019 voksede klimabistanden med to procent i forhold til året forinden og nåede op på cirka 80 milliarder dollar. Først i 2023 forventes det, at løftet er opfyldt.

Og hvor fordelingen af tilpasning og reduktion gerne skulle være 50/50, er det snarere blot en fjerdedel, der er gået til tilpasning. Benene, som hjælpen til ulandene skal gå på, er med andre ord noget vakkelvorne.

0:000:00