Ny rapport viser færre ledige intensivsenge end under tidligere corona-bølger

Bufferkapaciteten til at modtage nye patienter med behov for intensivbehandling er i øjeblikket bekymrende lav, konkluderer ny rapport. Kapaciteten kan justeres op, men det er blevet sværere på grund af mangel på intensivsygeplejersker, siger professor.

Det er dyrt at have intensivpladser stående, så antallet justeres løbende efter behov. Mangel på sygeplejersker gør det imidlertid svært at øge kapaciteten.
Det er dyrt at have intensivpladser stående, så antallet justeres løbende efter behov. Mangel på sygeplejersker gør det imidlertid svært at øge kapaciteten.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Antallet af ledige intensivsenge er lige nu lavere end på noget andet tidspunkt under pandemien.

Det konkluderer en ny rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) torsdag.

Rapporten viser også en nedgang i det samlede antal intensivpladser siden februar. I februar 2021 var der 400 intensive senge i brug i Danmark, mens der denne uge - mandag den 6. december - kun var 310 senge i brug. Det svarer til 22,5 procent færre sengepladser.

I weekenden måtte Aalborg Universitetshospital flytte fire intensivpatienter til Region Midtjylland, da intensivafdelingen var fuldt belagt. 

Rapporten vækker frustration hos Joachim Hoffmann-Petersen (K), der udover at være tidligere formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin også er en politisk aktør, idet han netop er blevet valgt ind i byrådet i Odense for Konservative. 

Han slår fast, at presset på kapaciteten skyldes mangel på intensivsygeplejersker:

"Det er en seriøst ulykkelig situation. Vi har respiratorer nok, vi har også intensivlæger nok, og hvis vi mangler, kan vi gå over og hente dem på operationsgangen. Så dét, vi mangler, det er sygeplejersker."

Det bekræfter sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital, Niels Würgler Hansen:

"Den nationale mangel på intensivsygeplejersker gør fleksibiliteten mindre under den her bølge end under de forrige. Det er simpelthen sværere at bemande intensivsenge på tværs af alle regioner."

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024