Ny regering: Forsvarsbudget skal udgøre to procent af BNP i 2030

Det danske forsvarsbudget skal udgøre to procent af bruttonationalproduktet i 2030. Tre år tidligere end det ellers var målet. Det er ambitionen for den nye SVM-regering, der også vil se på Forsvarets organisering og ledelsesstruktur.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Senest ved udgangen af 2030 skal det danske forsvarsbudget udgøre to procent af bruttonationalproduktet. Det er et af hovedpunkterne i regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering.

"Regeringen vil (...) fremrykke indfasningen af det varige løft af udgifterne til forsvar og sikkerhed til 2 pct. af BNP fra 2033 til 2030 svarende til 4½ mia. kr. mere end forudsat i det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik," står der i regeringsgrundlaget, der blev offentliggjort onsdag middag

Regeringen lægger altså op til at nå 2 procents-målet tre år tidligere end man aftalte i det nationale sikkerhedspolitiske kompromis i marts i år. Bag kompromisset stod de to kommende regeringspartnere Socialdemokratiet og Venstre samt SF, Konservative og Radikale.

Senere tilsluttede det tredje kommende regeringsparti Moderaterne sig kompromisset.

Men det var ikke ambitiøst nok, mente de tre partier, der altså nu sigter efter at nå målet om otte år.

Det er stadig seks år senere end den ambition, som Danmark og de øvrige Nato-lande gav hinanden håndslag på i 2014. Her blev man enige om at ”sigte efter at arbejde hen imod, at forsvarsbudgetterne udgjorde to procent af landenes respektive bruttonationalprodukter i 2024”.

Det når Danmark ikke, da vi i øjeblikket ligger på omkring 1,35 procent. Men nu går den nye regering efter at nå det med knap så stor forsinkelse, som der ellers var lagt op til.

Udskældt organisering

Den nye regering vil også se på, om den udskældte nuværende organisering af Forsvaret er den rigtige.

"Som en del af arbejdet med et kommende forsvarsforlig vil regeringen se på Forsvarets samlede organisering og ledelsesstruktur," fremgår det af regeringsgrundlaget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00