Ny særlov skal give kommuner ansvaret for ukrainske flygtninge efter fire dage

Flygtninge fra Ukraine skal fordeles mellem kommunerne efter en helt ny nøgle, og så får de lokale myndigheder kun få dage til at overtage ansvaret. Til gengæld dispenseres der for krav i både byggelov og integrationslov. Få overblikket her.

Regeringen har tidligere meldt ud, at man forventer 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark. Det tal kan blive markant højere lyder det nu i nyt lovforslag.
Regeringen har tidligere meldt ud, at man forventer 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark. Det tal kan blive markant højere lyder det nu i nyt lovforslag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der kommer til at gå langt kortere tid fra en ukrainsk fordreven søger om ophold i Danmark til, at kommunerne overtager ansvaret.

I hvert fald hvis personen søger og opnår ophold efter regeringens forslag til en ny særlov, der skal sikre flygtninge fra Ukraine et i første omgang to-årigt midlertidigt ophold i Danmark.

Ambitionen med den nye lov er ikke mindst at undgå langtrukken asylbehandling for i stedet at sikre, at de nytilkomne flygtninge så hurtigt som muligt kan få fodfæste i en kommune. For voksne med henblik på at komme i job eller uddannelse for voksne, for børn for at komme i skole eller daginstitution.

Lovforslaget lægger først og fremmest vægt på at indramme betingelserne for og karakteren af den nye midlertidige opholdsmulighed.

LÆS HELE LOVFORSLAGET

Men den sætter også rammerne for, hvordan det forventede store antal flygtninge vil skulle fordeles mellem kommunerne, og hvad kommunernes opgave bliver, når først en flygtning er visiteret hertil.

Samtidig adresserer lovforslaget også nogle af de økonomiske aspekter for kommunerne, som er forbundet med opgaven om at tage imod et større antal flygtninge.

Der er høringsfrist for lovforslaget tirsdag, det forventes vedtaget onsdag for at kunne træde i kraft torsdag.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00