Ny temadebat: Hvordan ser fremtiden ud for fiskeriet i Østersøen og Bælterne?

Med en trawlfri zone i Bælthavet og en kraftig reduktion af torskekvoterne i Østersøen står fiskerierhvervet tilbage med store udfordringer. I en ny temadebat sætter Altinget derfor fokus på fiskeriets fremtid i de berørte områder.

Partierne bag en kommende finansloven har foreslået at etablere en ophugningsordning i Østersøen som følge af EU's beslutning om at reducere torskekvoterne i området med 88 procent. Men hvordan skal en sådan ordning se ud?
Partierne bag en kommende finansloven har foreslået at etablere en ophugningsordning i Østersøen som følge af EU's beslutning om at reducere torskekvoterne i området med 88 procent. Men hvordan skal en sådan ordning se ud?Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Lukas Oliver Rastovic

Hvordan ser fremtiden ud for fiskeriet i Østersøen og Bælterne?

Det spørgsmål trænger sig på, efter at der i slutningen af 2021 blev indgået en række politiske aftaler, der synes at få stor betydning for fiskeriet i de berørte områder.

I den seneste finanslov er aftaleparterne blevet enige om at etablere en trawlfri zone i Bælthavet (Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt), som skal "bidrage til at skabe et bedre havmiljø, blandt andet ved fremme af skånsomme fiskerier, at forbedre gyde- og opvækstforhold for torsken, som vil have bedre muligheder for at finde ly i uforstyrrede og intakte bundhabitater, samt styrke lystfiskeriet og lystfiskerturismen i området ved torskens tilbagevenden".

Aftaleparterne i finansloven vil desuden etablere en ophugningsordning for fiskere i Østersøen, efter at EU’s fiskeriministre i oktober besluttede at reducere torskekvoterne med 88 procent. Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har af samme årsag varslet, at der er en handlingsplan for fremtidens fiskeri i Østersøen på vej. 

I en kommende temadebat sætter Altinget Fødevarer derfor fokus på fiskeriet i de berørte områder, når vi spørger aktører, forskere og politikere:

Panelet består af:

Svend-Erik Andersen Svend-Erik Andersen, bestyrelsesformand, Danmarks Fiskeriforening

Søren Jacobsen Søren Jacobsen, formand, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Cathrine Pedersen Schirmer Cathrine Pedersen Schirmer, havpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

0:000:00