Nye love rammer deltidsansatte hårdt

DELTID: Enhedslisten og SF kritiserer nu regeringen for med flere nye regler at presse deltidsansatte urimeligt. Det skaber dårligere vilkår på hele arbejdsmarkedet, lyder kritikken fra SF og EL. Regeringen forventer til gengæld, at der vil komme gang i væksten.
Enhedslistens Line Barfod (billedet) og SF's Karsten Hønge kritiserer flere nye tiltag for at ramme deltidsansattes muligheder på arbejdsmarkedet hårdt.
Enhedslistens Line Barfod (billedet) og SF's Karsten Hønge kritiserer flere nye tiltag for at ramme deltidsansattes muligheder på arbejdsmarkedet hårdt.
Ansatte på deltid bliver hårdt ramt af nye lovændringer, og det giver generelt dårligere vilkår på arbejdsmarkedet, mener SF og Enhedslisten. De peger på to lovændringer, der vil ramme de deltidsansattes muligheder på arbejdsmarkedet, og kritiserer regeringen for at ramme de svageste i forsøget på at spare penge.

"Det rammer en gruppe, som økonomisk er hårdt spændt for i forvejen. Det kan være hårdt nok at være deltidsansat, når man gerne gerne vil have et fuldtidsarbejde, men ikke kan få et i disse tider," siger Karsten Hønge, erhvervsordfører i SF.

Sammen med Enhedslisten peger han på to nye tiltag, der i særlig høj grad kommer til at ramme de deltidsansatte og deres incitament til at finde et fuldtidsarbejde.

Dobbelt pres på deltid
Den 1. maj træder en ny regel for dagpenge i kraft, som betyder, at deltidsansatte, der er tilmeldt et jobcenter, ikke længere kan få den højeste dagpengesats, hvis de mister deres job.

Samtidig betyder et lovforslag på AMU-området, at deltidsansatte, der tager et AMU-kursus i deres fritid, ikke længere vil kunne få godtgørelse for transporten til og fra uddannelsen.

Det er helt tosset at straffe folk på den måde. En ledig er jo lige meget til rådighed for arbejdsmarkedet, uanset om han kommer fra et fuld- eller deltidsjob.

Karsten Hønge
SF

Karsten Hønge mener, at det er at straffe folk, som forsøger at forsørge sig selv med det job, de nu kan få.

"Det er helt tosset. En ledig er jo lige meget til rådighed for arbejdsmarkedet, uanset om han kommer fra et fuld- eller deltidsjob. Deltidsansatte, der mister jobbet, får en lavere kompensation end andre, fordi de i en periode har været nødt til at finde sig i, kun at kunne få et deltidsarbejde," siger Karsten Hønge.

Presser arbejdernes vilkår
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfod bakker op om kritikken og kalder den nye regel for dagpenge "absurd". Hun mener, at de nye regler er med til at forringe vilkårene på arbejdsmarkedet generelt.

"Det presser arbejdsvilkårene, for hvis folk ikke har et sikkerhedsnet i form af rimelige dagpenge, så er de mere desperate efter at beholde deres job. Så bliver folk villige til at gå på kompromis med deres rettigheder på jobbet," siger Line Barfod.

Fastfryser arbejdsmarkedet
Karsten Hønge advarer regeringen mod at spænde ben for sig selv. Han er bange for, at de nye tiltag vil skabe mindre fleksibilitet på arbejdsmarkedet og bremse væksten. Nedskæringerne på transporten til AMU-uddannelserne vil betyde, at flere vil være tilbageholdende med at tage den efteruddannelse, der kan skaffe dem et job. Dertil kommer så, at færre vil tage et deltidsarbejde, fordi det rammer dem, hvis de bliver ledige, mener Karsten Hønge.

"Så begge forslag gør, at vi på længere sigt risikerer at få et mere fastfrosset arbejdsmarked," siger han.

LO og FTF-A står sammen om kritik
I a-kassen FTF-A møder de nye dagpengeregler også stor modstand og bliver opfattet som urimelig straf af ledige, som forsøger at klare sig selv ved at tage et deltidsjob i en tid, hvor det kan være svært at få en fuldtidsstilling. Det fortæller Ghita Parry, næstformand i FTF-A.

"Det gælder om at få arbejdskraften ud og virke på arbejdsmarkedet - også i deltidsjobs. Folk vil helst klare sig selv, og derfor vælger mange et deltidsjob, hvis de ikke kan få andet. De skal ikke straffes, hvis de så mister jobbet," siger Ghita Parry.

Kritikken bliver bakket op af LO og AK-Samvirke, som sammen med FTF-A frarådede den nye regel i januar i et høringssvar.

Regeringen: Det er kun logisk
I Venstre og Konservative forstår man ikke nervøsiteten for, at de nye tiltag vil give mindre fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Tværtimod tror Konservatives arbejdsmarkedsordfører Helle Sjelle på, at det vil sætte gang i arbejdsmarkedet.

"Det giver mere fleksibilitet, fordi folk bliver tvunget til at indrette sig efter noget andet end deltidsarbejde," siger Helle Sjelle og peger på, at formålet med ændringerne er, at øge arbejdsudbuddet og på den måde sætte gang i vækst.

Ulla Tørnæs (V) mener, at det vil underminere dagpengesystemet, hvis alle ledige fik den højeste støtte. De nye regler skal skabe bedre sammenhæng mellem hvor meget man er på arbejdsmarkedet, og hvor meget man kan få i dagpenge, forklarer Ulla Tørnæs.

"Politik handler om at prioritere, og det mest logiske er, at man kan få dagpenge efter, hvor meget man er på arbejdsmarkedet. Vi har jo ikke et pengetræ, vi bare kan plukke af," siger Ulla Tørnæs.

Hun er dog åben for at se på sagen igen, hvis tiltagene viser sig at have utilsigtede virkninger.

"Jeg kan godt se, at for nogle ændrer incitamenterne til at tage et deltidsarbejde. Hvis det sker, er det en utilsigtet virkning, og så må vi se på det," siger Ulla Tørnæs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Helle Sjelle

Public affairs-konsulent, Hjerteforeningen, rådmand (M) og næstformand, By- og erhvervsstrategisk udvalg, Frederiksberg Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00