Nye regler møder hård kritik: Kan blokere for lovligt indhold på nettet

GODKENDT: Europa-Parlamentet har godkendt de omstridte nye regler om ophavsrettigheder. Kritikere frygter, at tech-giganter vil bygge indholdsfiltre, der begrænser muligheden for at dele ting på nettet. Vi har stoppet et kunsttyveri, siger Jens Rohde (RV). 

STRASBOURG: EU’s 28 medlemslande skal formentlig snart opdatere deres love om ophavsrettigheder. 

Det står klart efter en afstemning i Europa-Parlamentet tirsdag. 

Her stemte Parlamentet ja til en ny EU-aftale, der skal sikre stærkere ophavsrettigheder for kunstnere, journalister og forfattere, når deres sange, artikler eller tekster bliver uploadet på brugerdelingssider som Youtube, Facebook og Instagram. Dermed mangler der nu kun EU-medlemslandenes formelle godkendelse, før direktivet er helt på plads.

Det skal give rettighedshaverne en større og mere retfærdig bid af internetsidernes reklameindtægter.   

Ifølge Jens Rohde, der er medlem af Europa-Parlamentet for Radikale, har EU i dag stoppet “verdenshistoriens største kunsttyveri”. 

“Man skal ikke kunne planke og stjæle andres produkter uden at betale,” siger han. 

Kan begrænse muligheder for at dele  
Sebastian Schwemer, der forsker i informations- og innovationsret på Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, forstår godt, at EU vil skærpe ophavsrettighederne for det kreative folk.

Vejen dertil er bare helt forkert, siger han.  

Han frygter, at loven vil opildne brugerdelingssiderne til at udbygge deres såkaldte indholdsfiltre, så de undgår at lægge hjemmeside til filer, der potentielt kan bryde ophavsretten.

“Vi risikerer at se både store og små platforme, der hellere vil blokere lidt for meget end lidt for lidt. Det vil begrænse, hvad vi som borgere kan uploade og dele på internettet,” siger Sebastian Schwemer, der har fulgt sagen tæt, siden EU-Kommissionen kom med deres oprindelige reformudspil i september 2016.  

Samme melding kommer fra Margrete Auken, der sidder i Europa-Parlamentet for SF. Ifølge hendes presseafdeling stemte hun nej til forslaget, da det “begrænser den frie kommunikation på internettet”.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU stemte også nej.  

Aftalen skal nu formelt godkendes af EU’s medlemsstater. 

Herefter har landene to år til at implementere de nye regler i deres nationale lovgivning.  

Læs mere om argumenterne for og imod de nye regler på Altinget: EU eller Altinget: kultur.

Forrige artikel Analyse: Hvor er forskellene på rød og blå sundhedspolitik? Analyse: Hvor er forskellene på rød og blå sundhedspolitik? Næste artikel FN kritiserer regeringens boligpolitik: I har ikke forstået jeres forpligtelser FN kritiserer regeringens boligpolitik: I har ikke forstået jeres forpligtelser