Nye tal: Ingen partier når i mål med CO2-neutralitet i 2050

KLIMAVALG: Som det ser ud nu, er der ingen af partiernes konkrete klimatiltag, der får Danmark i mål med en fuldstændig CO2-reduktion i 2050. Det viser tal fra DTU. 

Den fulde artikel blev bragt på Altinget: energi og klima 8. maj.

Alle partierne halter efter, når det kommer til helt konkrete politikker om ikke at udlede CO2 i 2050.

Det viser en ny model lavet af Danmarks Tekniske Universitet.

Faktisk når ingen partier ifølge analysen fuldstændig i mål med at være CO2-neutrale i 2050.

De er dermed et stykke fra at nå Danmarks mål om et klimaneutralt samfund i 2050. 

”Det, man har som ønske, gør ikke, at man når i mål. Man skal have nogle helt konkrete politikker,” siger Kenneth Bernard Karlsson, leder af energisystemanalyse på DTU og gruppeleder på projektet.

Karlsson fortæller, at gruppen fra DTU har kigget partiernes udspil og forslag igennem og fundet de steder, hvor der er politikker og reguleringer, som kan påvirke udviklingen.

Modellen kigger nemlig udelukkende på de helt konkrete politikker, som partierne har fremsat, som for eksempel afgifter og reguleringer. De konkrete tiltag er derefter lagt ind i modellen. Politikker, som er målrettet adfærd, er for eksempel ikke inddraget, og modellens vurdering er derfor et øjebliksbillede af de konkrete politikker, partierne har lige nu.

Der er flere partier, der vil mene, at de har ambitiøse målsætninger? 

"Målsætninger er vigtige og nødvendige. Men det er også nødvendigt at få det omsat til konkrete politikker. Derfor kigger vi på det helt konkrete," siger Karlsson og tilføjer:

"Det er ikke kritisk, at de ikke har politikker hele vejen frem til 2050. Det er kritisk, at flere partier ikke tænker på, hvordan de skal nå derhen allerede nu."

Modellen ligger offentligt tilgængeligt på nettet og viser forskellige klimascenarier. De forskellige udregninger er desuden forudsat en teknologisk udvikling

Den grønne førertrøje
Modellen viser, at det er Enhedslisten, der lige nu tager den grønne førertrøje med en CO2-reduktion på 92 procent i 2050 med Alternativet lige i hælene, mens Liberal Alliance tager sidstepladsen med 78 procent.

Desuden når både Alternativet og Enhedslisten som de eneste partier målsætningen om 66 procent CO2-reduktion i 2030. Alternativet når endda et stykke over målet med 77 procent, mens Enhedslisten ligger på 68 procent i 2030. 

"Enhedslisten og Alternativet er på rette vej frem mod 2030. De mangler stadig noget i forhold til 2050, men de ser ud til at flytte tingene i den rigtige retning," siger Kenneth Bernard Karlsson.

”Generelt kommer alle partierne et stykke, men de når ikke helt i mål. De mangler stadig en hel del politikker for at nå det sidste stykke. Modellen er ment som et hjælpeanalyseværktøj, hvor du kan teste dine politikker,” siger han og fortæller, at graferne på hjemmesiden kommer til at ændre sig, i takt med at partierne får mere konkrete mål.

Ifølge Enhedslisten skal Danmark være et nulemissionssamfund allerede i 2040, og partiets klimaordfører, Søren Egge Rasmussen, er ikke bekymret for, hvorvidt de når målet.

"Enhedslistens klimaplan er for opstillingen frem til 2030. Det er der, vi har den mest præcise politik. Så er det klart, at ud fra hvilke teknologiske muligheder der er, skal der laves yderligere tiltag for at komme helt i mål i 2040," siger han og tilføjer:

"Hvis man putter vores tal ind i sådan en maskine, der forholder sig til 2050 eller 2040, så er det naturligt, at vi ikke med vores nuværende plan når målet. Men det er vores helt klare plan, at det kommer til at ske."

Hvorfor kommer I ikke med nogle helt konkrete politikker til 2040?

"Fordi vi ikke ved, om for eksempel solcelleteknologien udvikler sig heftigere end andre teknologier. Desuden har DTU's graf ikke landbruget med, det har vi." 

Regnemaskiner
Modellen er udviklet i samarbejde med Energistyrelsen, forklarer Kenneth Bernard Karlsson og fortæller, at den er lige så detaljeret som den, regeringen bruger.

”Det er kun regeringen, der har adgang til at regne på detaljerede klimascenarier. Alle oppositionspartierne har jo ikke de regnemaskiner, medmindre de har gode kontakter. Derfor har de ikke alting med i deres planer. I den her model kan de få hele systemet med og se, hvor de mangler noget,” siger han og tilføjer:

”Så vi tilbyder at regne for dem, der ikke har mulighed for det.”

Se, hvor partierne ifølge modellen ligger i 2050 her: 

Forrige artikel Kontanthjælpsloft kan udløse hidsig kamp i rød blok Kontanthjælpsloft kan udløse hidsig kamp i rød blok Næste artikel Løkke udgiver samtalebog kort før valget Løkke udgiver samtalebog kort før valget