Nye tal: Langt færre forsøg på at hyre kvalificeret velfærdspersonale slår fejl

Det er blevet lettere at rekruttere både sosu’er og sygeplejersker, viser Altingets opgørelse. Men pædagoger er fortsat en stor mangelvare. Og hverken FOA eller forsker er endnu klar til at afblæse rekrutteringskrisen.

Udfasningen af corona-pandemien kan være en del af forklaringen på, at kommuner og regioner større succes med at rekruttere centrale medarbejdergrupper.<br>
Udfasningen af corona-pandemien kan være en del af forklaringen på, at kommuner og regioner større succes med at rekruttere centrale medarbejdergrupper.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er blevet længere mellem de forgæves jobopslag efter velfærdens kernetropper.

Og det nu hvor regeringen inden for de kommende måneder skal fordele tre milliarder i ekstra lønkroner til offentligt ansatte. Ikke mindst målrettet faggrupper med rekrutteringsudfordringer.

På bare ét år er antallet af mislykkedes rekrutteringsforsøg efter sosu’er, sygeplejersker og pædagoger samlet set mere end halveret.

Styrelsen for Arbejdskraft og Rekruttering (Star) kunne i sommeren 2022 rapportere om over 25.000 forgæves forsøg på at hyre til en af de tre medarbejdergrupper. Det svarede til 40 procent af alle rekrutteringsforsøg.

Med styrelsens seneste opgørelse fra juni er tallet faldet til knap 12.000 svarende til 23 procent af alle opslag. Det viser Altingets beregninger på baggrund af styrelsens data.

”Vi har haft en situation, hvor der blev færre og færre ansøgninger til stillingerne og pludselig var det som om, at der slet ikke kom nogle ansøgninger. Men det er som om, at det er vendt,” siger Carsten Møller Beck, der er sundheds- og ældrechef i Aalborg Kommune.

Det er ikke kun i Aalborg, at det er blevet lettere – eller mindre svært – at rekruttere medarbejdere til ældreplejen.

Ser man på tværs af de forskellige stillingskategorier, er det først og fremmest for sosu’er og sygeplejesker, at færre jobopslag nu viser sig forgæves.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00